Wij kopen al uw soorten schroot (ook afhalen)

Deze pagina bevat informatie over de ontwikkeling van de oud ijzer prijs. U kunt bij ons terecht met al uw soorten oud ijzer en staalschroot (zwaar ijzer, knip ijzer, knip 2B, knip 3B, betonijzer, gruis en ijzer draaisels).

Desgewenst kunnen wij uw ijzer en schroot ook afhalen. We hebben hiervoor containers en bakken en diverse (kleine en grote) vervoermiddelen beschikbaar. U kunt ook gebruik maken van continu containerservice. Wij proberen zo goed mogelijk in te spelen op uw wensen!

gemengd ijzer

Wij bepalen de oud ijzer prijs op basis van de EU schrootmutatie. Deze wordt twee keer per maand gepubliceerd door de MRF. Het opstellen van de mutatie gebeurt aan de hand van opgaven van Nederlandse exporteurs, waarbij wegingsfactoren worden gehanteerd en HMS I/II als uitgangspunt geldt.

In onderstaande grafiek is de prijsontwikkeling van diverse soorten schroot tussen december 2015 en december 2016 weergegeven. In de afgelopen 12 maanden varieerde onze oud ijzer en schrootprijs (afhankelijk van hoeveelheid en kwaliteit) tussen € 0,08 en € 0,18 per kilo.

Neem voor informatie over actuele prijzen contact met ons op: info@oudmetaalhandel.nl of bel ons op 015-2730575

Dagprijzen? Bel ons!

015 - 273 05 75

Koers LME (de grafiek is op dit moment niet beschikbaar)

Nieuws over de oud ijzer prijs en de schrootprijs

Augustus 2017: Oud ijzer prijs laatste tijd behoorlijk gestegen

Na een zeer grillig verloop in het eerste kwartaal van 2017, waarbij de ijzerprijs soms binnen enkele weken in prijs halveerde, om daarna bijna net zo snel weer fors aan te trekken, is er de laatste maanden sprake geweest van een geleidelijke stijging. Kennelijk is de vraag naar ijzer en staal behoorlijk stabiel. Dit zal mede te danken zijn aan de nog steeds groeiende vraag in de bouw en de auto-industrie, wereldwijd twee van de belangrijkste afnemers voor de staalproducenten. De ‘oud-ijzer’ prijzen zijn onder invloed van de koersstijging sinds juni met € 30 tot € 60 per ton gestegen.

Februari 2017: Oud ijzer prijs in januari flink omlaag

Nadat de ijzerprijs in de laatste twee maanden van 2016 een flinke stijging had doorgemaakt en ook de eerste weken van januari nog veelbelovend leken, is deze in de afgelopen weken weer hard onderuit gegaan. In iets meer dan twee weken tijd ging de prijs met maar liefst 60,- per ton omlaag. Dit is een daling die nog maar zelden is voorgekomen.  De ijzerprijs beweegt zich al enkele jaren als in een achtbaan, waarin spectaculaire stijgingen en even harde dalingen elkaar in snel tempo afwisselen.  Het lijkt er echter wel op dat de prijsval inmiddels tot staan is gekomen, maar voor hoe lang en hoe de prijs zich in het vervolg van 2017 zal ontwikkelen blijft vooralsnog de grote vraag.

December 2015: 2015 was een buitengewoon moeilijk jaar voor de staalindustrie

Tussen maart en december 2015 halveerde de ijzerprijs en dus ook de oud ijzer prijs. Specialisten in de industrie geven aan dat dit kwam door de overcapaciteit in China, dat de helft van al het staal wereldwijd produceert. Rond 2000 had China nog 18% van het marktaandeel wereldwijd. In 2015 is dit gegroeid tot ongeveer 50% (bron: NRC 5 februari 2016).

Bovendien nam de binnenlandse vraag in China in 2015 sterk af, doordat China’s economische groei sterk stagneert. De belangrijkste metalen voor de industrie waren begin 2016 op het dieptepunt in dertien jaar tijd.

De metaalmarkten reageren met vertraging, anders dan de aandelen. Dit komt door de lange opstarttijd voor mijnbouw. Er is een wereldwijd overschot waardoor de prijzen laag zijn, net als die van olie. Diverse recyclingbedrijven zitten met grote voorraden, die slechts mondjesmaat een weg naar afnemers vinden.

Algemene informatie over ijzer

Het ferro metaal ijzer

IJzer (afkorting Fe, soortelijk gewicht 7,87, smeltpunt 1535˚C) is sterk magnetisch, grijs van kleur, zwaar, oxideert en roest snel en wordt dan roodbruin van kleur. Doordat het metaal relatief moeilijk te smelten is, is het materiaal pas in de ijzertijd in gebruik geraakt.

Tegenwoordig is ijzer het meest gebruikte metaal ter wereld (circa 1.000 miljoen ton). Het materiaal heeft, vooral in de vorm van staal (ijzer waaruit een deel van het koolstofgehalte verwijderd is) namelijk veel goede eigenschappen.

Het is relatief goedkoop, goed walsbaar, hardbaar, smeedbaar, vervormbaar, veerkrachtig, goed te lakken en te beschermen tegen corrosie. Verder is ijzer ook goed te legeren, bijvoorbeeld als hoofdelement in roestvrijstaal.

Toepassingen van ijzer

  • Staal (magnetisch): als plaat in schepen, treinen, auto’s en kantoormeubilair, in profielen voor rails en balken voor de bouw en als staaf of draad voor betonijzer, staaldraad, spijkers, etc.;
  • IJzer (magnetisch) voor gegoten producten als machinebehuizingen, buizen, kachels, rioolbuizen en putten;
  • Chroomstaal (magnetisch) voor keukenapparatuur, bestek en vloeistof- en gastanks;
  • Roestvrij staal (niet magnetisch) voor keukenapparatuur, bestek, vloeistof- en gastanks en scheermesjes.

Foto’s van allerlei ijzer toepassingen

Afbeeldingen van productie(processen) van ijzer

IJzerrecycling en bepaling van de oud ijzer prijs

Recycling levert wereldwijd zeer veel schroot (oud ijzer) op. Ongeveer twee derde van het totale jaarlijkse verbruik. Hieronder ook het productieafval uit de staalfabrieken zelf. Desondanks gaat er ook staal verloren, bijvoorbeeld door roesten, door het (af)zinken van schepen en booreilanden en op plaatsen waar recycling niet rendabel is door de grote afstanden tot de dichtstbijzijnde staalfabriek.

Het oud ijzer dat wel bewaard blijft wordt hersmolten in elektrostaal procédé’s. Maar het is ook onmisbaar als toevoer bij de primaire staalproductie in geïntegreerde staalfabrieken, zoals bij Tata Steel in IJmuiden. Net als zink is ijzer onmisbaar in levende organismen en levert een tekort aan ijzer een gevaar op voor uw gezondheid.

De oud ijzer prijs en onze inkoopprijs voor oud ijzer, gruis, zwaar ijzer, ijzer draaisels en schroot worden gebaseerd op de LME-koers.