Informatie over zink en de prijs van oud zink

Wij betalen een hoge oud zink prijs voor het materiaal dat u bij ons inlevert. U kunt bij ons terecht met al uw zink en zinklegering (zamac).

U rijdt naar ons adres en gaat dan gewoon door de poort ons terrein op. Onze deskundige medewerkers helpen u graag en kunnen u vooraf over de prijs informeren. Uw materiaal wordt gelost en gewogen, open en eerlijk. Wij betalen u direct, contant of per bank (net wat u wilt).

Desgewenst kunnen wij wat grotere partijen zink ook kosteloos afhalen. We hebben hiervoor containers, bakken en diverse (kleine en grote) vervoermiddelen beschikbaar.

oud zink

Hoe bepalen wij de oud zink prijs?

Wij hanteren prijzen voor oud zink op basis van de LME-koersen (zie onderstaande grafiek). De afgelopen 12 maanden varieerde de inkoopprijs van zink (onze zinkprijs) tussen € 1,00 en € 1,70 per kilo.

Neem voor informatie over de actuele prijzen contact met ons op: info@oudmetaalhandel.nl of bel ons op 015-2730575.

Dagprijzen? Bel ons!

015 - 273 05 75

Koers LME 17 augustus 2017 t/m 17 augustus 2018 (in euro/ton)

Zink

Voorbeelden van verschillende soorten zink, klaar voor recycling

Nieuws over de oud zink prijs

Maart 2018: Zinkprijs gunstige ontwikkeling...

Nadat de metaalprijzen in 2017 al een gunstige ontwikkeling hebben doorgemaakt blijft het hoge niveau van vooral zink en lood in de eerste maanden van 2018 behoorlijk gehandhaafd. De koers van zink op de Metal Exchange in Londen (LME) is vanaf het begin van 2018 tot begin maart niet onder onder de € 2.800,-per ton geweest, waardoor de inkoopprijzen naar een recordhoogte van € 1,40 – € 1,70 per kg zijn gestegen.  Door de onrust over een dreigende handelsoorlog tussen de VS en Europa zijn de koersen in de 2e week van maart wel weer enigszins terug gelopen (op 8 maart stond de LME van Zink op € 2.600,- per ton).

De afzet van metalen bij de fabrieken blijft lastig, omdat deze, ondanks de hoge prijzen, flinke voorraden hebben. Hierdoor zitten veel bedrijven met grote hoeveelheden metalen die moeilijk kwijt te raken zijn, wat met de hoge prijzen soms tot liquiditeitsproblemen kan leiden.

Augustus 2017: Zinkprijs stijgt fors

De LME-koers van zink kende in de maanden mei en juni een behoorlijke terugval ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Tijdens en direct na de bouwvak is de prijs echter weer aan een gestage opmars begonnen en de koers van zink staat inmiddels weer ruim boven de  € 2.500 per ton. Hierdoor zijn ook de prijzen van het zinkschroot weer flink omhoog gegaan. De gestegen prijs heeft o.a. te maken met aardbevingen in China, waardoor een aantal mijnen is stil komen te liggen. Mede hierdoor zijn er veel speculatieve aankopen van zink gedaan, vooral toen de LME de $ 3.000 grens doorbrak. Hoe lang de hogere zinkprijs gehandhaafd blijft is nog de vraag, maar wellicht is het een mooi moment om uw voorraad ‘oud zink’ op te ruimen.

Mei 2017: Zinkprijs over hoogtepunt heen

Evenals de andere metalen zijn ook zink en lood niet aan de forse prijsdaling van de laatste weken ontkomen. De LME koers van zink is na een aantal maanden boven de € 2.500 per ton in april weer teruggezakt naar een niveau tussen de € 2.200 en € 2.300. Nog steeds zeer acceptabel, maar de prijzen van oud zink worden er wel enigszins door gedrukt. Ook bij zink en lood is de afgenomen vraag vanuit China en de in waarde gedaalde dollar de belangrijkste oorzaak van de prijsdaling.

Algemene informatie over zink

Zink (afkorting Zn, soortelijk gewicht 7,1, smeltpunt 419˚C) is blauwachtig/grijs van kleur, zwaar, duurzaam en heeft een natuurlijke uitstraling. Zink is zelfs een onmisbaar element in het menselijk lichaam en andere levende organismen.

Toepassingen van zink

Het metaal wordt al eeuwenlang gebruikt voor dakbedekking en hemelwaterafvoersystemen. Tegenwoordig wordt veel zink gebruikt voor het beschermen van staal tegen corrosie (verzinken) en in Zamak (legeringeren met zink als basis), dat wordt toegepast voor onderdelen in de auto-industrie en in huishoudelijke apparatuur. Verder vindt zink zijn weg in andere legeringen als messing (geel koper) en brons en in verf en farmaceutische producten. Net als bij lood wordt er wereldwijd flink wat zink gebruikt: Meer dan 5 miljoen ton per jaar.

Foto’s van allerlei zink toepassingen

Afbeeldingen van de productie(processen) van zink

Recycling van zink en bepaling van de oud zink prijs

Zink is goed recyclebaar uit reststoffen van verzinkerijen en oud zink, dat bij het slopen of vervangen van daken vrijkomt. Het hersmeltpercentage van zink is relatief laag (30%). Dat komt doordat bij het hersmelten van verzinkt staal en zinkhoudende legeringen als messing (geel koper) en brons veel zink verloren gaat.

Dat maakt zinkrecycling echter niet minder belangrijk. Nederland heeft één primaire zinksmelter (Nyrstar in Budel), maar het hersmelten van zink vindt plaats in het buitenland. Een nadeel van zink is dat het in te hoge concentraties gevaar voor het milieu kan opleveren.

De oud zink prijs en onze zink inkoop prijs/inkoop prijzen worden gebaseerd op de LME-koers.