Wij kopen al uw soorten schroot (ook afhalen)

Deze pagina bevat informatie over de ontwikkeling van de oud ijzer prijs. U kunt bij ons terecht met al uw soorten oud ijzer en staalschroot (zwaar ijzer, knip ijzer, knip 2B, knip 3B, betonijzer, gruis en ijzer draaisels).

Desgewenst kunnen wij uw ijzer en schroot ook afhalen. We hebben hiervoor containers en bakken en diverse (kleine en grote) vervoermiddelen beschikbaar. U kunt ook gebruik maken van continu containerservice. Wij proberen zo goed mogelijk in te spelen op uw wensen!

Foto 1 IJzerpagina

Wij bepalen de oud ijzer prijs op basis van de EU schrootmutatie. Deze wordt twee keer per maand gepubliceerd door de MRF. Het opstellen van de mutatie gebeurt aan de hand van opgaven van Nederlandse exporteurs, waarbij wegingsfactoren worden gehanteerd en HMS I/II als uitgangspunt geldt.

In onderstaande grafiek is de prijsontwikkeling van diverse soorten schroot weergegeven. In de afgelopen 12 maanden varieerde onze oud ijzer en schrootprijs (afhankelijk van hoeveelheid en kwaliteit) tussen € 0,08 en € 0,18 per kilo.

Neem voor informatie over actuele prijzen contact met ons op via email of bel ons op 015-2730575

Dagprijzen? Bel ons!

015 - 273 05 75

Koers LME 13 december 2017 t/m 13 december 2018 (in euro/ton)

Grafiek IJzer metaal 13 december 2018

Nieuws over de oud ijzer prijs en de schrootprijs

Augustus 2018: Handelsoorlog zet prijzen metalen onder druk

De recente importheffingen die over en weer tussen de Verenigde Staten en China zijn opgelegd doen de metaalprijzen geen goed. De meeste nonferro metalen hebben in de loop van juli tussen de 10 en 20% aan waarde verloren. Sinds kort heeft de VS het ook met Turkije aan de stok en door de importheffing op staal en aluminium te verdubbelen is Turkije tijdelijk uit de markt voor schroot, wat een daling van de ijzerprijs van € 15,- tot € 20,- per ton tot gevolg heeft. De verwachting is dat de prijsdaling niet heel lang zal aanhouden, aangezien er voldoende orders zijn en de vraag waarschijnlijk wel weer aan zal trekken.
Het loont dus nog steeds de moeite om uw metalen bij Geelhoed in te leveren. Hoe de prijsontwikkeling in de komende tijd zal zijn valt moeilijk te voorspellen en zal voornamelijk afhangen van de handelsbeperkingen die bepalend zullen zijn voor het vertrouwen in de wereldeconomie.

Maart 2018: Oud ijzer prijs heeft wat ingeleverd

De koersen van koper en ijzer hebben sinds begin januari wat ingeleverd ten opzichte van de hoge waardes van eind 2017  Voor ijzer wordt (afhankelijk van hoeveelheid en soort) tussen de 10 en 16 cent per kg betaald.
De afzet van metalen bij de fabrieken blijft lastig, omdat deze, ondanks de hoge prijzen, flinke voorraden hebben. Hierdoor zitten veel bedrijven met grote hoeveelheden metalen die moeilijk kwijt te raken zijn, wat met de hoge prijzen soms tot liquiditeitsproblemen kan leiden.

Augustus 2017: Oud ijzer prijs laatste tijd behoorlijk gestegen

Na een zeer grillig verloop in het eerste kwartaal van 2017, waarbij de ijzerprijs soms binnen enkele weken in prijs halveerde, om daarna bijna net zo snel weer fors aan te trekken, is er de laatste maanden sprake geweest van een geleidelijke stijging. Kennelijk is de vraag naar ijzer en staal behoorlijk stabiel. Dit zal mede te danken zijn aan de nog steeds groeiende vraag in de bouw en de auto-industrie, wereldwijd twee van de belangrijkste afnemers voor de staalproducenten. De ‘oud-ijzer’ prijzen zijn onder invloed van de koersstijging sinds juni met € 30 tot € 60 per ton gestegen.

Februari 2017: Oud ijzer prijs in januari flink omlaag

Nadat de ijzerprijs in de laatste twee maanden van 2016 een flinke stijging had doorgemaakt en ook de eerste weken van januari nog veelbelovend leken, is deze in de afgelopen weken weer hard onderuit gegaan. In iets meer dan twee weken tijd ging de prijs met maar liefst 60,- per ton omlaag. Dit is een daling die nog maar zelden is voorgekomen.  De ijzerprijs beweegt zich al enkele jaren als in een achtbaan, waarin spectaculaire stijgingen en even harde dalingen elkaar in snel tempo afwisselen.  Het lijkt er echter wel op dat de prijsval inmiddels tot staan is gekomen, maar voor hoe lang en hoe de prijs zich in het vervolg van 2017 zal ontwikkelen blijft vooralsnog de grote vraag.

Algemene informatie over ijzer

Het ferro metaal ijzer

IJzer (afkorting Fe, soortelijk gewicht 7,87, smeltpunt 1535˚C) is sterk magnetisch, grijs van kleur, zwaar, oxideert en roest snel en wordt dan roodbruin van kleur. Doordat het metaal relatief moeilijk te smelten is, is het materiaal pas in de ijzertijd in gebruik geraakt.

Tegenwoordig is ijzer het meest gebruikte metaal ter wereld (circa 1.000 miljoen ton). Het materiaal heeft, vooral in de vorm van staal (ijzer waaruit een deel van het koolstofgehalte verwijderd is) namelijk veel goede eigenschappen.

Het is relatief goedkoop, goed walsbaar, hardbaar, smeedbaar, vervormbaar, veerkrachtig, goed te lakken en te beschermen tegen corrosie. Verder is ijzer ook goed te legeren, bijvoorbeeld als hoofdelement in roestvrijstaal.

Toepassingen van ijzer

  • Staal (magnetisch): als plaat in schepen, treinen, auto’s en kantoormeubilair, in profielen voor rails en balken voor de bouw en als staaf of draad voor betonijzer, staaldraad, spijkers, etc.;
  • IJzer (magnetisch) voor gegoten producten als machinebehuizingen, buizen, kachels, rioolbuizen en putten;
  • Chroomstaal (magnetisch) voor keukenapparatuur, bestek en vloeistof- en gastanks;
  • Roestvrij staal (niet magnetisch) voor keukenapparatuur, bestek, vloeistof- en gastanks en scheermesjes.

Foto’s van allerlei ijzer toepassingen

Afbeeldingen van productie(processen) van ijzer

IJzerrecycling en bepaling van de oud ijzer prijs

Recycling levert wereldwijd zeer veel schroot (oud ijzer) op. Ongeveer twee derde van het totale jaarlijkse verbruik. Hieronder ook het productieafval uit de staalfabrieken zelf. Desondanks gaat er ook staal verloren, bijvoorbeeld door roesten, door het (af)zinken van schepen en booreilanden en op plaatsen waar recycling niet rendabel is door de grote afstanden tot de dichtstbijzijnde staalfabriek.

Het oud ijzer dat wel bewaard blijft wordt hersmolten in elektrostaal procédé’s. Maar het is ook onmisbaar als toevoer bij de primaire staalproductie in geïntegreerde staalfabrieken, zoals bij Tata Steel in IJmuiden. Net als zink is ijzer onmisbaar in levende organismen en levert een tekort aan ijzer een gevaar op voor uw gezondheid.

De oud ijzer prijs en onze inkoopprijs voor oud ijzer, gruis, zwaar ijzer, ijzer draaisels en schroot worden gebaseerd op de LME-koers.

Geelhoed is via de afslag 5 op de A12 goed en gemakkelijk bereikbaar vanuit Den Haag, Wassenaar, Leiden, Westland (‘s-Gravenzande, Naaldwijk, Monster, De Lier, Poeldijk, Wateringen, Kwintsheul, Maasdijk), Delft, Delfgauw, Midden-Delfland: (Den Hoorn, Schipluiden, Maasland, ’t Woudt), Rotterdam, Lansingerland (Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk), Moerkapellen, Zevenhuizen, Gouda, Reeuwijk, Boskoop, Zoetermeer, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn. plattegrond