Informatie over zink en de prijs van oud zink

Wij betalen een hoge oud zink prijs voor het materiaal dat u bij ons inlevert. U kunt bij ons terecht met al uw zink en zinklegering (zamac).

U rijdt naar ons adres en gaat dan gewoon door de poort ons terrein op. Onze deskundige medewerkers helpen u graag en kunnen u vooraf over de prijs informeren. Uw materiaal wordt gelost en gewogen, open en eerlijk. Wij betalen u direct, contant of per bank (net wat u wilt).

Desgewenst kunnen wij wat grotere partijen zink ook kosteloos afhalen. We hebben hiervoor containers, bakken en diverse (kleine en grote) vervoermiddelen beschikbaar.

oud zink

Hoe bepalen wij de oud zink prijs?

Wij hanteren prijzen voor oud zink op basis van de LME-koersen (zie onderstaande grafiek). De afgelopen 12 maanden varieerde de inkoopprijs van zink (onze zinkprijs) tussen € 0,80 en € 1,45 per kilo.

Neem voor informatie over de actuele prijzen contact met ons op: info@oudmetaalhandel.nl of bel ons op 015-2730575.

Dagprijzen? Bel ons!

015 - 273 05 75

Koers LME 14 augustus 2016 t/m 14 augustus 2017 (in euro/ton)

LME Zink GrafiekZink

Voorbeelden van verschillende soorten zink, klaar voor recycling

Nieuws over de oud zink prijs

Mei 2017: Zink-en Loodprijs over hoogtepunt heen

Evenals de andere metalen zijn ook zink en lood niet aan de forse prijsdaling van de laatste weken ontkomen. De LME koers van zink is na een aantal maanden boven de € 2.500 per ton in april weer teruggezakt naar een niveau tussen de € 2.200 en € 2.300. Nog steeds zeer acceptabel, maar de prijzen van oud zink worden er wel enigszins door gedrukt. Ook bij zink en lood is de afgenomen vraag vanuit China en de in waarde gedaalde dollar de belangrijkste oorzaak van de prijsdaling.

Januari 2017: Zinkprijs na de verkiezingen in de VS flink gestegen

De LME koersen van zink en lood stegen sinds juli van dit jaar met circa 25%,. De LME-koers van zink steeg voor het eerst sinds de crisis van 2008 tot ruim boven de € 2.000,- per ton. Begin december stond de LME koers van zink zelfs korte tijd boven de € 2.500,- per ton. Sinds begin 2016 is de zinkprijs met maar liefst ruim 50% omhoog gegaan. De voorspellingen van eind 2015, dat de zinkvoorraden in 2016 flink zouden dalen en de prijs hierdoor omhoog zou gaan, zijn dus volledig uitgekomen. Berichten dat de ertsen van zink over vijftien jaar weleens volledig opgebruikt kunnen zijn hebben de prijzen op de London Metal Exchange, waar de metaalvoorraden worden verhandeld en bijgehouden, nog een extra boost gegeven. In de laatste weken van 2016 daalden de prijzen van lood en zink, door een (tijdelijk) terugvallende vraag, weer wat. Het prijsniveau is nog steeds ruim boven dat van de eerste helft van 2016.

Algemene informatie over zink

Zink (afkorting Zn, soortelijk gewicht 7,1, smeltpunt 419˚C) is blauwachtig/grijs van kleur, zwaar, duurzaam en heeft een natuurlijke uitstraling. Zink is zelfs een onmisbaar element in het menselijk lichaam en andere levende organismen.

Toepassingen van zink

Het metaal wordt al eeuwenlang gebruikt voor dakbedekking en hemelwaterafvoersystemen. Tegenwoordig wordt veel zink gebruikt voor het beschermen van staal tegen corrosie (verzinken) en in Zamak (legeringeren met zink als basis), dat wordt toegepast voor onderdelen in de auto-industrie en in huishoudelijke apparatuur. Verder vindt zink zijn weg in andere legeringen als messing (geel koper) en brons en in verf en farmaceutische producten. Net als bij lood wordt er wereldwijd flink wat zink gebruikt: Meer dan 5 miljoen ton per jaar.

Foto’s van allerlei zink toepassingen

Afbeeldingen van de productie(processen) van zink

Recycling van zink en bepaling van de oud zink prijs

Zink is goed recyclebaar uit reststoffen van verzinkerijen en oud zink, dat bij het slopen of vervangen van daken vrijkomt. Het hersmeltpercentage van zink is relatief laag (30%). Dat komt doordat bij het hersmelten van verzinkt staal en zinkhoudende legeringen als messing (geel koper) en brons veel zink verloren gaat.

Dat maakt zinkrecycling echter niet minder belangrijk. Nederland heeft één primaire zinksmelter (Nyrstar in Budel), maar het hersmelten van zink vindt plaats in het buitenland. Een nadeel van zink is dat het in te hoge concentraties gevaar voor het milieu kan opleveren.

De oud zink prijs en onze zink inkoop prijs/inkoop prijzen worden gebaseerd op de LME-koers.