HE Tubing hergebruikt restafval door aluminiumschroot te pakketteren
Gooi een bosje aluminiumschroot in de smeltoven en je bent de helft kwijt omdat het verbrandt. Pers je datzelfde schroot tot pakketten voordat het naar de smelterij gaat, dan heb je door het grotere volume geen verlies en krijg je 100% van je schroot terug als nieuw aluminium. Persen levert HE Tubing een goede upcycle op. Máár dan moet het pakketteren wel correct gebeuren. Daarom laten zij hun materialen persen bij Geelhoed Metaalhandel.
“Toen ons vaste persbedrijf stopte, gingen we op zoek naar een nieuwe partner om ons aluminiumschroot te persen. Geelhoed Metaalhandel werd ons warm aangeraden door personeel in de Zeeuwse smelterij. Ik wil zaken doen met een serieuze speler in de markt die ik kan vertrouwen én met oog voor kwaliteit en ben uitermate tevreden over de samenwerking met Geelhoed.” Aan het woord is Rik te Koppele, controller bij HE Tubing.
Iedere maand brengt een chauffeur 37 ton aluminiumschroot van HE Tubing naar Geelhoed Metaalhandel om te laten persen. Het bedrijf van Te Koppele vervaardigt onderdelen van airco’s voor de auto-industrie. Om precies te zijn rollen er in Harderwijk tussenstukken van condensers van de productieband, met allemaal kleine gaatjes erin. Het proces start met aluminium billets van 50kg per stuk. Die worden verwarmd, door een extrusiepers in vormpjes gedrukt en verwerkt tot stroken. Machines knippen de stroken op maat. De resten van de afgeknipte stroken komen bij Geelhoed terecht als ‘afvalmateriaal’. Waardevol afval, want na het pakketteren en omsmelten kan HE Tubing haar eigen restmateriaal weer gebruiken bij de productie.
Te Koppele vertelt over deze cyclus en de samenwerking met Geelhoed Metaalhandel.
Welk materiaal perst Geelhoed Metaalhandel voor HE Tubing?
“We leveren drie verschillende aluminiumlegeringen aan. Voor ons is het belangrijk dat die gescheiden blijven, omdat de gieting van de smelterij anders niet klopt. Gieten kan opnieuw, maar daar betaal je voor. Daarom zochten we een persbedrijf met oog voor kwaliteit.”
Hoe gaat het persproces in z’n werk?
“We verzamelen het aluminium uit de fabriek in een scheidsingsstation. Onze logistieke man, Dorus, stort het restafval in de schrootcontainers en als die vol zijn, bellen we Geelhoed. Vaak kunnen we op korte termijn terecht. Dat is belangrijk voor ons, omdat we geen groot buitenterrein hebben: als de containers vol zijn, moeten ze weg. Met Geelhoed kunnen we daarover goede afspraken maken.”
Waarom kiezen jullie voor Geelhoed Metaalhandel als persbedrijf?
“De aluminiummarkt is klein. Geelhoed werd ons aangeraden door personeel in de smelterij dat al ervaring had met hun werk. Daarnaast zijn vertrouwen en eerlijkheid voor mij belangrijke factoren. 20 ton materiaal is zo’n 40.000 euro waard. Als ik dat wegbreng naar een derde partij wil ik erop kunnen vertrouwen dat er niets mee gebeurt. Ook capaciteit speelt een belangrijke rol. Geelhoed is een speler op professioneel niveau is, waarbij ik ervan op aan kan dat er niet met het materiaal wordt gerommeld en dat verschillende legeringen gescheiden blijven. Daarnaast zijn ze gewend te werken met grote partijen. Logistiek was het ook een logische keuze. De smelterij zit in Zeeland en Nootdorp ligt op de route. Onze chauffeur brengt de pakketten na het persen direct naar de smelterij.”
Zou je andere bedrijven aanraden om te persen bij Geelhoed Metaalhandel?
“Het personeel van Geelhoed doet we ze moet doen en ook de smelterij is tevreden over de manier van aanleveren. Je denkt misschien dat het persen geen hogere wiskunde is, maar het kan goed misgaan. Geelhoed zorgt ervoor dat de soorten niet door elkaar komen, zodat de kwaliteit van het materiaal is en blijft wat het moet zijn. Ik ben uitermate tevreden.”
Een van de gezichten van het persbedrijf van Geelhoed Metaalhandel is Mark Geelhoed. Hij is persspecialist en begeleidt het persproces van A tot Z. Van het inplannen van de vrachten tot het controleren van de kwaliteit en het verladen. Hij legt graag uit hoe Geelhoed Metaalhandel de kwaliteit van de partijen bewaakt voor haar klanten.
De kwaliteit van het perswerk van Geelhoed Metaalhandel wordt opgemerkt, hoe is dat?
“In deze branche geldt meestal: ‘als je niets hoort, is het goed’. Dat is prima, maar dan is het natuurlijk mooi om te horen dat ons werk opvalt bij een smelterij. Wij hebben veel ervaring met het persen van metalen en zien wat er wel en niet in een partij thuiskomt. Bij het wegen en lossen van het materiaal doen we een visuele controle. Als je koper- of aluminiumlegeringen perst, moet het materiaal schoon zijn. Je wilt niet dat er resten van andere metalen tussen zitten, want dat gaat ten koste van de prijs die onze klanten krijgen van hun afnemers. Ook tijdens het persen blijven we het materiaal controleren. Als we twijfelen fotograferen we een partij en mailen we de klant of het klopt dat er bepaald materiaal tussen zit. Is dat niet het geval? Dan halen we de vervuiling eruit. Ons oog voor kwaliteit is een service naar de klant.”
Hoe weten jullie wat een kwalitatief goede partij is?
“Dat zien we snel door jarenlange ervaring. Als kind ging ik al met mijn vader mee die vroeger zelf een persbedrijf had en nu ook bij Geelhoed Metaalhandel werkt, dus ik ben opgegroeid tussen de metalen.”
Wat is er bijzonder aan het persbedrijf van Geelhoed Metaalhandel?
“Fabrieken van bijvoorbeeld Audi en Volkswagen hebben hun eigen persen. Wij zijn een van de weinige relatief kleine bedrijven met een persmachine. Zoals gezegd bewerken we vrachten zodat ze voldoen aan de kwaliteitseisen van smelterijen. Daarnaast kunnen we over het algemeen snel schakelen. We plannen ongeveer twee vrachten per dag en persen het materiaal direct. Klanten kunnen dus snel weer door met hun pakketten. De communicatie is goed en we maken duidelijke afspraken over brengen en halen. Bij ons geldt: afspraak is afspraak.”
Kun je wat meer vertellen over de persmachine?
“We gebruiken een persmachine van Metso-Lindemann. Die perst zo’n 20 tot 50 ton materiaal per dag met een druk van 220-350 bar. Afhankelijk van het materiaal produceren we zo’n 110 tot 120 pakketten per uur. Dat de druk van onze pers hoog is, merkten we toen we eens probeerden een partij groenafval te persen. Ik had er al mijn twijfels bij, maar we probeerden het wel. Het spul spoot alle kanten op en de hele pers zat onder. Sindsdien houden we het bij metalen.
Werken met zo’n machine vind ik mooi, de techniek fascineert me. Afgelopen maand nog kwam er een monteur van de leverancier uit Duitsland naar ons toe om onderhoud te plegen aan de persmachine. Hij heeft de kennis en kunde én het juiste gereedschap, bijvoorbeeld om de bouten met een kracht van 1.600Nm los te draaien. De persmachine wordt aangestuurd door hydrauliek en heeft een groot ventielblok met kanalen en rubberen sealings. Die moesten vervangen worden om lekkage te voorkomen. Ik ondersteun de monteur en kijk meteen mee. Het lijkt moeilijk, maar is eigenlijk niet ingewikkeld. Als ik het zie, begrijp ik hoe het werkt. Dat is fijn binnen een bedrijf als het onze, want dat betekent dat je veel zelf kunt doen en de persmachine nooit lang stilstaat!”