Informatie over oud roestvrij staal (rvs): soorten en prijzen

U kunt bij ons terecht met al uw soorten roestvrij staal (RVS). U kunt denken aan roestvrij staal platen, stukken, pijpen, leidingen, RVS draaisels en spanen, materiaal uit keukens en roestvrij staal afkomstig van machines en industriële installaties. Geelhoed is een betrouwbare afnemer van al uw RVS afval met veel kennis van zaken. We betalen u een hoge oud RVS prijs en geven vooraf duidelijkheid over de waarde van het materiaal. U kunt zelf kiezen voor contante betaling of betaling per bank. Daarnaast kunnen we met een modern analyse-apparaat snel en precies de samenstelling van uw RVS legering (bv Nikkel-gehalte) vaststellen en de exacte waarde van uw materiaal bepalen.

analyse apparaat roestvrijstaal

Onze oud RVS prijs is gebaseerd op de LME-koersen (o.a. die van nikkel, zie onderstaande grafiek). De afgelopen 12 maanden varieerde de inkoopprijs van roestvrij staal 304 (18/8) tussen € 0,60 en € 1,10 per kilo.

Neem voor informatie over actuele oud RVS prijzen contact met ons op: info@oudmetaalhandel.nl of bel ons op 015-2730575

Dagprijzen? Bel ons!

015 - 273 05 75

Koers LME 14 augustus 2016 t/m 14 augustus 2017 (in euro/ton)

LME RVS GrafiekRVS

Voorbeelden van RVS klaar voor recycling

Nieuws over de RVS prijs

Mei 2017: Prijs RVS loopt terug

De prijzen van RVS en andere Nikkellegeringen zijn de laatste maanden weer enigszins weggezakt. De LME koers van € 10.000+ kon vanaf maart helaas geen stand houden en inmiddels schommelt de Nikkel koers tussen de € 8.000 en € 8.500 per ton. De belangrijkste oorzaken voor de prijsdaling zijn de verminderde vraag naar roestvrijstaal vanuit China en de perikelen in de VS, waardoor ook de koers van de dollar t.o.v. de euro de laatste weken weer flink is weggezakt.

Januari 2017: Prijs RVS omhoog door stijgende Nikkel en IJzer prijzen

De LME koers van Nikkel – een belangrijk bestanddeel van Roestvrijstaal – is in november 2016 voor het eerst sinds bijna anderhalf jaar tot boven de € 10.000,- per ton gestegen. Teruglopende voorraden en een gestegen dollar zijn hiervan de belangrijkste oorzaken. Ook de gestegen ijzerprijs van de laatste tijd draagt bij aan een betere prijs van RVS.

Algemene informatie over RVS

RVS of roestvrijstaal

Roestvast staal, ook RVS of inox genoemd en in de volksmond beter bekend als roestvrij staal, trekt niet aan de magneet en is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof.  Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Verder zijn in veel soorten roestvast staal ook de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium terug te vinden. Het eerste roestvaste staal werd gegoten in 1913 door Harry Brearley in het laboratorium Brown-Firth in het kader van onderzoek voor de wapenindustrie. De magnetische eigenschap van rvs wordt bepaald door de kristalstructuur, dus door de samenstelling van het soort rvs.

Soorten Roestvrij staal en het bepalen van de oud RVS prijs

Er bestaan verschillende soorten RVS, bijvoorbeeld:

  • AISI 304 (ook wel inox 18/8) bestaat uit 18% chroom en 8% nikkel. Het is een veelgebruikt staal vanwege zijn goede warmteongevoeligheid tot 400°C. Door koudvervorming wordt de legering zwak magnetisch. De lasbaarheid is zeer goed; Waar wordt dit voor gebruikt?
  • AISI 316 (EN 1.4401), een meer corrosiebestendige en duurdere soort met 16% chroom en 10% nikkel en 2% molybdeen. Type 316 is beter bestand tegen zoutcorrosie en wordt veel toegepast in de scheikundige industrie;
  • 316L (“L” staat voor “low carbon”) heeft een laag koolstofgehalte om een gemakkelijker lasbaar roestvast staal te verkrijgen, en de corrosiegevoeligheid na het lassen te beperken.

De oud RVS prijs en onze roestvrij staal inkoop prijs/inkoop prijzen worden gebaseerd op de LME-koersen van nikkel en ijzer.

Link naar foto’s van allerlei RVS toepassingen

Afbeeldingen van de productie(processen) van roestvrij staal