De sancties die zijn ingesteld tegen Rusland drijven de nikkelprijs zo hoog op dat de Londense beursuitbater LME de handel begin maart stillegde. Op een zeker moment in de tweede week van maart kostte een ton nikkel zelfs meer dan 100.000 dollar (circa €90.000), een historische hoogte. Ook werden transacties van die dag, die al waren uitgevoerd op de beurs, teruggedraaid.
Dit veroorzaakte veel onrust en zorgde ervoor dat er zo’n 2 weken lang geen normale handel gedreven kon worden. Gelukkig lijken de ergste onzekerheden nu voorbij. Dat de economische sancties tegen Rusland de handel in juist nikkel zo hard raken, is niet gek. Rusland is een belangrijke producent van de grondstof.
Kunstmatige nikkel prijs
Volgens de Londense beurs LME was normaal handeldrijven niet meer mogelijk en was het stillegen van de handel noodzakelijk om weer wat orde in de markt te brengen. De nikkelprijs werd kunstmatig teruggeschroefd naar 48.000 dollar (circa €43.000) per ton en uitgevoerde transactie werden geannuleerd, tot ongenoegen van veel handelaren.
De volgende dag keerde met het opnieuw openen van de handel de chaos terug. De maximaal vastgestelde prijsstijging van 5% werd al snel bereikt en weer legde de LME de handel stil. Volgens analisten is de nikkelhandel al in geen jaren zo onzeker geweest. Dat er een ruime week geen normale nikkelhandel gedreven kon worden leidde voor fabrikanten en metaalhandelaren tot chaos.
Wat merkten klanten van Geelhoed Metaalhandel van het stilleggen van de handel in nikkel?
Ook bij Geelhoed Metaalhandel ondervonden we er hinder van. Tijdelijk konden we bij afnemers geen prijzen opvragen, waardoor we aan klanten geen actuele prijs konden opgeven voor de verkoop van nikkel of nikkellegeringen en we moesten inkoop van deze bijzondere soorten kortstondig uitstellen. Omdat de handel ondertussen weer draait, is dit probleem gelukkig opgelost.
Blijvende hoge prijs voor nikkel en RVS
Ondertussen is de markt weer tot rust gekomen, maar de prijsstijging is blijvend, denken experts. Nikkel is namelijk een belangrijk metaal, ook met het oog op de transitie naar groene energie. Het overgrote deel van de gewonnen nikkel (bijna driekwart) wordt gebruikt om roestvrijstaal te vervaardigen. Het overige deel is een onmisbaar onderdeel van oplaadbare batterij voor bijvoorbeeld elektrische auto’s. En de vraag naar batterijen neemt wereldwijd toe, terwijl de voorraad nikkel in de aarde maar beperkt is.
Recycling helpt: Lever uw oude metalen in en ontvang een hoge prijs
Roestvrijstaal is 100% te recyclen. Levert u uw oud roestvrijstaal in bij ons in Nootdorp dan krijgt u daar nu niet alleen een ongekend hoge prijs voor, maar draagt u bij aan een duurzame wereld. Samen met onze afnemers zorgen wij ervoor dat oud metaal wordt gerecycled en hergebruikt.