De London Metal Exchange (LME), al meer dan 140 jaar oud, is het wereldwijde centrum voor de handel in (nieuwe) metalen. Vraag en aanbod naar industriële metalen komen hier bij elkaar via een complex systeem van drie handelsplatforms. Van oudsher is er een beursvloer of “ring”, waar men via gebarentaal (“open outcry” ) tot afspraken komt over prijzen van veertien verschillende metalen, waaronder: nikkel, koper, zink, lood en aluminium. Binnenkort volgt waarschijnlijk ook Lithium, dat wordt gebruikt in batterijen. Steeds meer handel loopt echter digitaal, via elektronische handel en een 24 uurs telefonische markt.

Volgens de LME-website werden in 2017 maar liefst 157.000.000 ton metalen verhandeld, wat jaarlijks neerkomt op veertig keer de wereldwijde metaalproductie. Tot voor kort werd op de LME alleen gehandeld in termijncontracten van drie maanden. De looptijd van contracten was afgeleid van de tijd die het honderd jaar geleden duurde om met een schip vol koper van Chili naar Londen te varen. De bedoeling van koper en verkoper was (en is) hierbij om de prijs van het metaal vast te zetten. Tegenwoordig is het voor de leden van de LME en hun klanten (bijvoorbeeld) ook mogelijk om termijncontracten van een maand te verhandelen. Dit biedt beleggers en speculanten meer flexibiliteit, maar kan er ook voor zorgen dat er meer fluctuatie is in de dagelijkse prijzen van afzonderlijke metalen.

Nu vraagt u zich als lezer af: “Wat moet ik hier in Den Haag, Delft, Zoetermeer, Nootdorp of Rijswijk mee?”. Het is goed om te weten dat de prijzen van oude metalen en accu’s, die u bij ons inlevert, worden afgeleid van de prijzen van nieuwe metalen op de LME. Wij volgen als inkopers continu de metaalprijzen op de LME als achtergrondinformatie, om u de juiste prijs voor u oude metalen te kunnen bieden.

(bron: website LME en artikel FD)

Deel dit bericht

LME, waar de prijzen van uw oude metalen worden bepaald