Goed nieuws uit China: de fabrieken daar starten langzaamaan weer op en ook in andere landen komt de productie weer wat op gang. Daardoor zien we de prijzen van metalen gelukkig weer opklimmen.

Het coronavirus houdt niet alleen het sociale leven in zijn greep, ook de groei van veel economieën lijdt onder de uitbraak. En dat zien we terug in de metaalprijzen. Die zijn sinds de uitbraak van het virus wat teruggelopen, maar lijken zich nu weer te herstellen.

Prijzen metalen herstellen zich

Sinds eind maart zien we dat de prijzen van nikkel en zink zich weer wat herstellen en de afgelopen dagen heeft ook de prijs van koper zich herpakt. De ijzer- en staalprijs zien we gelukkig ook weer stijgen. Alleen in de prijs van aluminium zit tot op heden helaas weinig beweging. De reden dat het herstel van dat metaal achterblijft, is dat er voorlopig genoeg aluminium op voorraad is.

Een eerlijke prijs voor uw oude metalen bij Geelhoed

Wij houden bij Geelhoed de koersen scherp in de gaten en kunnen door onze goede contacten met afnemers en fabrieken ook in de coronatijd een eerlijke prijs bieden voor uw metalen. Bent u benieuwd naar onze dagprijzen? Dan kunt u ons altijd bellen, appen of mailen. We bieden graag maatwerk. Om het u gemakkelijk te maken staan op de metaalpagina, koperpagina en kabelpagina van onze website dagelijks onze prijzen voor enkele kopersoorten. Zo is de opbrengst van uw oude koper meteen duidelijk.

Waarom heeft een crisis zoals de verspreiding van het coronavirus invloed op de prijzen van oude metalen?

Prijs oud metaal afhankelijk van metaalbeurs

Het bedrag dat u krijgt wanneer u metaal inlevert, is afhankelijk van de beurskoers van nieuwe metalen op de Londen Metal Exchange (LME), de metaalbeurs. Metaalprijzen zijn (net als bijvoorbeeld olie) gevoelig voor conjuncturele ontwikkelingen – versnelling of vertraging van de economische groei. Toen de coronamaatregelen niet alleen het sociale leven, maar ook een groot aantal economieën platlegden, stagneerde de economische groei en zagen we de metaalprijzen reageren. Vraag en aanbod speelt in de prijs een grote rol. Hoe groter de vraag naar metaal: hoe hoger het bedrag dat u krijgt voor uw oude metalen. Door de coronamaatregelen nam de vraag naar metaal af. Fabrieken moesten namelijk de poorten sluiten en het vervoer werd bemoeilijkt door de protectionele maatregelen (denk aan autofabrikanten die overal ter wereld hun productie stillegden). Inmiddels komen de eerste berichten door dat fabrieken weer langzaam op gang beginnen te komen. Dit geldt onder andere voor enkele rvs fabrieken in Italië, en ook in Duitsland is sprake van het opstarten van de productie. Daardoor zien we dat de prijzen van de meeste metaalsoorten weer wat stijgen.

Schommelingen in de prijs ontstaan niet alleen door vraag en aanbod, ook de verwachtingen en sentimenten in de financiële wereld spelen mee.

Toekomst

We hebben (helaas) geen glazen bol om in de toekomst te kijken, maar er gloort hoop aan de horizon. De afgelopen dagen zagen we de prijzen van verschillende metalen op de LME weer wat opklimmen. Dat is waarschijnlijk een gevolg van het weer deels in werking gaan van diverse productielocaties en een toename van het vertrouwen, nu de coronamaatregelen effect lijken te hebben en de curve af lijkt te vlakken. De impact van de coronamaatregelen op de economie is enorm en men zal er alles aan doen om zo snel mogelijk de bedrijvigheid weer op te starten, in de hoop dat de economische terugval beperkt kan blijven.

We houden u op de hoogte via de website en onze nieuwsbrief. Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht

Coronavirus: fabrieken in China starten weer op, metaalprijzen herstellen zich | April 2020