De halve wereld lag vanaf maart maanden stil ten gevolge van het coronavirus. Intussen is de lockdown op de meeste plaatsen opgeheven en lijkt de wereldeconomie weer voorzichtig op gang te komen. Met name China heeft de productie weer opgeschroefd, waardoor de prijzen van een aantal metalen weer hoger zijn.

Prijs koper stijgt door daling besmettingen met corona

Het Koper maakte aan het begin van de coronacrisis van de non-ferro metalen de grootste val en was eind maart gezakt met 25% ten opzichte van de LME-koers van medio januari (€5.600,- per ton) tot onder de €4.400,- per ton. Inmiddels is door de hernieuwde vraag vanuit China de LME-koers weer tot ca. €5.300,- per tongestegen. De prijs die voor rood koper wordt betaald ligt daardoor, afhankelijk van soort en hoeveelheid iets boven de €4,00 per kg (schoon koperdraad €4,50). Voor messing ligt de prijs rond de €2,50 en voor PVC kabel (zonder stekkers) tussen de €1,10 en €1,40 per kg.

Prijzen lood en zink licht hersteld na kleine terugval

De koersen van lood en zink hebben een iets kleinere terugval gehad dan koper (beide zo’n 20%), maar het herstel ervan is tot nu toe ook minder. Dit is met name toe te schrijven aan de auto-industrie die door de coronacrisis een zware klap heeft gehad. De LME-koers van lood ligt momenteel rond de €1.500,- per ton en die van zink rond de €1.800,- per ton. De prijzen van oud lood en zink schommelen de laatste weken tussen de €1,10 en €1,20 per kg.

Prijs oud aluminium blijft gelijk

Aluminium is relatief het minst in prijs gezakt (circa 5% daling ten opzichte van februari tot zo’n €1.400,- per ton), maar dat komt voornamelijk doordat dit metaal al lange tijd zeer laag wordt gewaardeerd vanwege de grote voorraden en de matige vraag. Ook hier speelt de stand van de auto-industrie een belangrijke rol. De verwachting is dat het aluminium voorlopig op een matig niveau zal blijven steken met prijzen van zo’n €0,40 per kg voor oud (geslagen en gegoten) Aluminium en prijzen tussen de €0,60 en €0,90 voor nieuw en profiel aluminium, offset en velgen.

LME-koers Nikkel

De LME koers van Nikkel fluctueerde de afgelopen tijd tussen de €10.500 en €11.500 per ton, ook zo’n 10% lager dan de periode daarvoor. Voor RVS 304 (18Cr-8Ni) stukken betekent dit een prijs tussen €0,65 – €0,75 per kg (RVS draaisels circa 10ct daaronder).

Oud ijzer prijs: koersval weer voor ruim de helft goedgemaakt

Het ijzer raakte door de wereldwijde lockdown vanaf begin februari in een vrije val en zakte in nog geen twee weken tijd met ruim 40%. Inmiddels is ruim de helft van de koersval weer goed gemaakt. Dit betekent dat de prijzen van licht knip en gruis IJzer rond of net onder de 10ct per kg liggen. De afzet van de zogenaamde bovensoorten is erg slecht (mede door de slechte afzet bij Tata Steel in IJmuiden). De prijs van knip en zwaar ijzer ligt op dit moment tussen de 10 en 13 ct per kg.

Als u een specifieke partij oude metalen heeft (met uitzondering wit-en bruingoed en andere huishoudelijke apparatuur), bel (015-2730570), Whatsapp (06-30660760) of e-mail (info@oudmetaalhandel.nl) ons dan voor actuele prijzen. De meest voorkomende dagprijzen van koper en kabel vindt u op de inkooppagina.

Deel dit bericht

Besmettingen corona nemen af, metaalprijzen krabbelen voorzichtig op juli 2020