Toen we begin december vorig jaar de laatste nieuwsbrief publiceerden, hadden de metaalprijzen een wisselend verloop. Koper en ijzer hadden een stijgende lijn terwijl lood, zink en nikkel in die periode juist wat aan waarde hadden ingeleverd.

Metaalprijzen maart: ontwikkelingen in de wereld hebben invloed op prijzen metalen

Er is in de tussentijd weer heel wat gebeurd in de wereld dat van invloed is op de metaalprijzen. In de eerste plaats was er de toenadering tussen de VS en China die vanaf half december leidde tot oplopende metaalkoersen. Met name koper, lood en zink profiteerden van het feit dat handelsbeperkingen tussen de twee grootmachten werden uitgesteld of teruggedraaid (medio januari werd hierover ook een akkoord getekend). Ook de ijzerprijs liep nog wat verder op, waardoor er een positief sentiment merkbaar was in de handel.

Coronavirus zorgt voor daling prijzen

Helaas kwam in de tweede helft van januari verontrustend nieuws vanuit China na de uitbraak van het coronavirus. Dit leidde meteen tot een flinke daling van alle metaalkoersen op de LME. Productiebeperkingen en dalende consumptie zijn van grote invloed op de grondstoffenprijzen. Toen de maatregelen tegen het coronavirus effect leken te sorteren en de verspreiding in China begin februari stabiliseerde, stegen ook de metaalprijzen weer enigszins. Maar inmiddels zijn ook andere continenten (waaronder Europa) getroffen, wat eind februari opnieuw tot prijsdalingen leidde. Ook het feit dat de tarieven voor transport in zeecontainers richting het Verre Oosten fors zijn gestegen – doordat er momenteel veel minder goederen vanuit die regio richting Europa worden verscheept en hier dus een gebrek aan zeecontainers is ontstaan – heeft veel handelaren afwachtend gemaakt.

Lagere olieprijs

Daarbij komt ook nog dat de olieprijs een forse daling doormaakt. Rusland en Saoedi-Arabië zijn het niet eens over de te hanteren prijsstrategie en dit heeft geleid tot de grootste prijsdaling sinds het uitbreken van de Golfoorlog. Ook de dollar is hierdoor omlaag gegaan.

De meeste metaalprijzen zijn hierdoor inmiddels zo’n 15% gedaald.

Prijs oud ijzer

De ijzerprijs ligt momenteel voor licht ijzer/gruis op of net onder de 10ct per kg en voor knip en zwaar ijzer tussen de 10 en 14 ct per kg.

Prijzen lood en zink

lood en zink hebben een behoorlijke stap terug gedaan en liggen nu respectievelijk op €1,05-€1,15 (lood) en € 1,10-€1,20 (zink).

Prijs nikkel / RVS

De LME-koers van het nikkel schommelde de laatste weken tussen de €11.000 en €12.000 per ton, maar is door de gezakte olie-en dollarprijs inmiddels onder de €11.000 gedoken. Voor RVS 304 stukken betekent dit een prijs tussen €0,70 – €0,80 per kg en RVS draaisels liggen zo’n 10ct daaronder.

Prijs aluminium

De LME-koers van aluminium lag de afgelopen tijd rond de €1.500 per ton, maar is nu ook verder teruggezakt tot onder de €1.450. De vraag naar secundaire aluminiumsoorten (geslagen en gegoten aluminium) is nog steeds beperkt. De prijzen liggen daardoor onveranderd tussen de 40 en 50 ct per kg. Ook de afzet van primaire soorten (nieuw aluminium/profiel aluminium/offset/velgen/etc) is matig, waardoor deze soorten, afhankelijk van kwaliteit en hoeveelheid, nog steeds tussen €0,75 en €1,10 per kg opbrengen.

Prijs koper

Het koper is onder de oude metalen altijd de beste graadmeter van de wereldeconomie. Ondanks de onzekerheid die het coronavirus veroorzaakt, bleef de LME van koper de afgelopen weken nog redelijk overeind, alhoewel een prijsdaling van ruim 10% vanaf €5.600 in enkele weken tijd natuurlijk niet zonder gevolgen kon blijven. De bekendmaking van de gezakte olie- en dollarprijs heeft de LME van koper echter nog zo’n 5% verder teruggeworpen tot onder de €4.800 per ton. De prijs van rood koper ligt nu weer ruim onder de €4,- per kg (schoon koperdraad ligt op ca. €4,10). De Messing prijs is even boven de €2,- per kg.

Prijs PVC kabel

Voor PVC-kabel (zonder stekkers) varieert de prijs tussen de €0,90 en €1,20 per kg, afhankelijk van soort en hoeveelheid.

Bel (015-2730570), Whatsapp (06-30660760) of e-mail ons (info@oudmetaalhandel.nl) voor actuele prijzen van uw oude metalen.

Deel dit bericht

Coronavirus beïnvloedt metaalprijzen | maart 2020