Met nog minder dan twee maanden voor de boeg kan 2020 nu al als een zeer bijzonder jaar worden bestempeld. Een jaar dat in het teken heeft gestaan van Covid-19. Dit heeft invloed gehad op wereldhandel en -productie en dus ook op de grondstofprijzen.

Metaalprijzen verbeterd

Doordat het coronavirus in China relatief snel onder controle was, is de productie in het Verre Oosten weer snel op gang gekomen, waardoor ook de grote dip in grondstofprijzen slechts kort heeft geduurd. Door de tweede coronagolf in onder andere Europa en de VS is de afzet bij fabrieken in deze continenten momenteel moeizaam en dit geldt ook voor grote afnemers als India en Turkije. Toch zijn de prijzen de laatste tijd verbeterd, waarschijnlijk ook vanwege de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de eerste positieve berichten over de naderende beschikbaarheid van een vaccin.

Koers koper verder opgelopen

Door de aanhoudende vraag vanuit China is de LME-koers van koper ten opzichte van onze vorige evaluatie in augustus weer verder opgelopen tot boven de €5.800,- per ton. De prijs van het koperdraad (‘handgepeld’) is daardoor ook gestegen tot €5,00 per kg. Koper buis is momenteel €4,60 per kg waard en messing tussen €2,40 en €2,50 (door strengere importregels in China is de messingprijs niet evenredig mee gestegen met de koperkoers). Voor PVC Kabel (met 40% Cu) betalen we nu ook behoorlijk meer dan enkele maanden geleden, nl. €1,40 – €1,50 per kg.

Prijzen lood en zink stabiel

Prijzen van lood en zink zijn niet heel veel veranderd ten opzichte van afgelopen zomer. Bij een LME van ca. €1.550 per ton ligt de kiloprijs van lood nog steeds rond de €1,10 per kg. Zink is nu tussen €1,20 en €1,25 waard (LME ca. €2.200 per ton).

Aluminium prijs schommelt

De beurskoers van aluminium schommelt momenteel rond de €1.600,- per ton, het hoogste niveau sinds het begin van de coronacrisis. Ondanks dat de vraag nog steeds niet geweldig is, zijn de meeste soorten toch weer wat gunstiger geprijsd. Voor oud geslagen en gegoten aluminium ligt de prijs rond de 50ct. Voor nieuw aluminium, offset en velgen wordt 90-95ct per kg betaald. Voor blank profiel aluminium €1,10-1,20 per kg.

RVS afzet nog beperkt door coronacrisis

De LME-koers van nikkel is de laatste tijd weer gestegen tot boven de €13.000,- per ton. Ook voor RVS is de afzet helaas beperkt op dit moment, met name door de coronacrisis die veel landen nog steeds in de greep houdt. De prijs van RVS 18/8 ligt op 75-80ct per kg, terwijl RVS draaisel zo’n 65ct per kg waard is.

Prijs oud ijzer

IJzer is de laatste maanden vrij stabiel in prijs. Licht ijzer en gruis liggen nog steeds rond de 10ct per kg. Voor knip en zwaar ijzer betalen we, afhankelijk van de hoeveelheid tussen de 12 en 15ct per kg.

Breng uw oude metalen nog voor het einde van het jaar

In elk geval geven de huidige prijzen wat ons betreft voldoende aanleiding om voor het eind van het jaar uw metalen naar Geelhoed te brengen. Voor informatie of prijzen: bel (015-2730570), Whatsapp (06-30660760) of e-mail (info@oudmetaalhandel.nl).

Deel dit bericht

Ontwikkelingen in de metaalprijzen november 2020