We startten 2022 met zeer positieve cijfers: de onrust door het coronavirus ging wat liggen en de metaalprijzen stegen onverminderd door in de eerste maanden van het jaar. Eind februari kwam in die positiviteit echter verandering door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Invloed oorlog Oekraïne op metaalprijzen

U heeft het vast ook gemerkt: de prijzen van boodschappen en energie stegen flink en dat had (en heeft) zijn uitwerking op de metaalprijzen. Fabrieken sloten of draaiden op halve kracht om de kosten te beheersen en onrust en onzekerheid in de wereld droegen bij aan de daling van de metaalprijzen.

Prijs oud metaal stijgt vanaf september

Gelukkig hebben we de ergste dip gehad. Vanaf half september is de prijs van verschillende oude metalen weer goed aan het stijgen. Zo is de koper prijs weer op niveau en zien we ook een stijging van de prijs van zink en de prijs van lood.

Vooruitblik metaalprijzen 2023

Aan het einde van het jaar blikken we ook altijd vooruit om u te vertellen wat u kunt verwachten in 2023. Het valt moeilijk te voorspellen dit keer. De metaalmarkt is momenteel erg instabiel (volatiel) vanwege de oorlog en andere onrust in de wereld, dus waar het heen gaat, is van veel factoren afhankelijk. We hebben er alle vertrouwen in dat we ook volgend jaar een concurrerende en eerlijke prijs kunnen blijven bieden aan onze klanten.

Ontwikkelingen prijs per metaal

Ontwikkelingen prijs koper

Vanaf eind augustus is de beurskoers van koper vrijwel continu onder de €8.000,- per ton geweest. Op zijn laagst bedroeg de prijs voor een ton nieuw koper op de beurs €7.500,-. De laatste weken zit de koperprijs in de lift en begin december tikte de prijs van nieuw koper op de Londense metaalbeurs (LME) weer de €8.000,- per ton aan. Die stijging ziet u terug in de prijs van oud koper. Op dit moment ligt de prijs die u krijgt voor rood koper tussen de €6,- en €6,30 en van gestript koper tussen €6,50 en €6,80. De messing prijs bedraagt €3,80 – €4,-.

De grafiek met de beurskoers van koper beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

Ontwikkelingen ijzer prijs en prijs van staal

De ijzerprijs en staalprijs zijn sinds de zomer redelijk stabiel met vorige week weer een lichte stijging. Momenteel betalen we voor gruis/licht ijzer tussen de €0,12 en €0,15 en de knip ijzer prijs ligt tussen de €0,15 en €0,20.

In de grafiek met de oud ijzer prijs kun je de prijs van oud ijzer aflezen die Geelhoed Metaalhandel de afgelopen periode heeft betaald

Ontwikkelingen aluminium prijs

Het aluminium heeft misschien wel het meeste last van de huidige energiekosten. Door de hoge energieprijzen zijn de afslagen – het verschil tussen de LME-koers en de prijzen die fabrieken betalen voor metalen – de laatste maanden flink toegenomen. Veel fabrieken draaien op halve kracht om kosten te beperken en dat drukt de vraag naar aluminium en dus de prijs van het oude aluminium. De prijs van oud aluminium en gegoten aluminium ligt momenteel rond de €0,90 per kg en de prijs van nieuw (blank) aluminium rond de €1,25.

De grafiek met de beurskoers van aluminium beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

De prijs van aluminium is af te leiden uit de grafiek met de beurskoers van aluminium. Deze grafiek beschrijft de prijs van het metaal over de afgelopen 12 maanden

Ontwikkelingen zink prijs en lood prijs

De decembermaand is goed begonnen met een prijsstijging van ca. 5% voor zowel zink als lood. In koude winters gaat de loodprijs vaak omhoog, omdat de vraag naar accu’s stijgt. Op dit moment staat de prijs van oud lood op €1,45 en de prijs van oud zink op €1,65.

De grafiek met de beurskoers van lood beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

De prijs van zink is af te leiden uit de grafiek met de beurskoers van zink. Deze grafiek beschrijft de prijs van het metaal over de afgelopen 12 maanden

De prijs van zink is af te leiden uit de grafiek met de beurskoers van zink. Deze grafiek beschrijft de prijs van het metaal over de afgelopen 12 maanden

Ontwikkelingen nikkel/RVS prijs

Op de nikkelkoers kunnen we al het hele jaar geen peil trekken. De oud RVS-prijzen staan al maanden in geen verhouding tot de nikkelkoersen. In normale marktomstandigheden krijg je voor oud RVS zo’n 90% van het nikkelpercentage berekend in de prijs. Op dit moment is dat ongeveer 50% lager. Gelukkig zijn de grote RVS-handelaren sinds een aantal maanden terug in de markt en kopen zij weer materiaal in. Daardoor loopt de RVS prijs langzaam op. Sinds kort is de prijs voor RVS 304 weer tot €1,- gestegen.

De grafiek met de beurskoers van nikkel beschrijft de prijs van dit metaal over van het afgelopen jaar

De prijs van RVS is af te leiden uit de grafiek met de beurskoers van nikkel. Deze grafiek beschrijft de prijs van het metaal over de afgelopen 12 maanden

Deel dit bericht