Goed nieuws! De grondstofprijzen stijgen. En dit is nog maar het begin, stelt Goldman Sachs-analist Jeffrey Curie deze maand in Het Financieel Dagblad. Ook in De Telegraaf voorspellen experts recordprijzen voor koper en andere batterijmetalen. We geven een korte samenvatting van de nieuwste ontwikkelingen.

Cyclus van hoge grondstofprijzen

Volgens Curie staan we aan het begin van een cyclus van hoge grondstofprijzen. De grondstoffenanalist loopt al even mee in het vak en ziet paralellen met eerdere momenten in de geschiedenis waarop een zogenaamde ‘supercyclus’ ontstond. Curie legt aan de journalist van het FD uit dat de hoge prijzen zijn ontstaan doordat er jarenlang te weinig is geïnvesteerd in het delven van grondstoffen. Door de stimuleringsmaatregelen na corona steeg de vraag naar grondstoffen explosief en bleek er een tekort te zijn. Hij verwacht dat deze cyclus van hoge metaalprijzen ‘rustig tien jaar of langer’ duurt en dat de grondstofprijzen voorlopig nog doorstijgen.

Dat is goed nieuws voor de prijzen van oude metalen. Stijgt de prijs van nieuw metaal op de Londense Metaalbeurs, dan stijgt de prijs van oude metalen mee. Recycling is belangrijk om aan de stijgende vraag naar metalen te voldoen.

Recordprijzen voor koper en batterijmetalen verwacht

In De Telegraaf zegt Grondstoffenanalist Ole Hansen van Saxo Bank dat een nieuw record voor koper dit jaar hem niet zal verbazen. “De wereld heeft, ook voor stroomgeleiding in batterijen, nog heel veel koper nodig”, zegt hij in de krant. Hansen verwacht dat ook de prijzen van andere grondstoffen van oplaadbare batterijen zullen stijgen. Denk bijvoorbeeld aan, aluminium, zink en lithium. Voor de vervaardiging van windparken zijn metalen als staal en ijzer nodig.

Onderzoek naar delven van lithium in mijnstadjes

In Duitse en Tsjechische mijnstadjes wordt momenteel onderzoek gedaan naar het delven van lithium. In oude tinmijnen ligt mogelijk een lithiumschat en er wordt nu geboord om te onderzoeken of het mogelijk is die uit de grond te halen. Er is de komende tijd veel lithium nodig voor de vele accu’s die gemaakt moeten worden voor bijvoorbeeld elektrische auto’s. Naar verwachting kan pas in 2025 de eerste lithium gedolven worden.

Ook de recycling van Lithium-ion batterijen zal de komende jaren naar verwachting een hoge vlucht nemen. Geelhoed Metaalhandel koopt van oudsher al grote hoeveelheden loodaccu’s in van garages, installateurs, transportbedrijven en particulieren. We zijn op dat gebied ook in het bezit van een uitgebreide milieuvergunning en beraden ons nog over onze rol op het gebied van recycling van Li-ion accu’s en andere nieuwe soorten batterijen en accu’s.

Oud metaalprijzen profiteren van supercyclus

Zo’n supercyclus is goed nieuws voor de prijzen van oude metalen. De vraag naar metalen zal de komende tijd naar verwachting hoog blijven, omdat deze nodig zijn voor de energietransitie en de bouw van nieuwe woningen. Tegelijkertijd zal het nog even duren voordat er technische oplossingen zijn voor het tekort aan grondstoffen. Gerecyclede oude metalen zullen een deel van het tekort moeten oplossen en dat zien we terug in de prijzen van oude metalen. 

Bekijk onze prijslijst voor de actuele dagprijzen van oud metaal per kg. Kom tijdens openingstijden langs bij ons in Nootdorp om oud metaal in te leveren.

 

Deel dit bericht

Zink