Een grijs wolkendek hangt boven ons bedrijfspand. Lekker, dat echte Hollandse hondenweer op de dag dat de 470 zonnepanelen op ons dak officieel worden opgeleverd. “Maar”, verzekert een medewerker van JansZon, het bedrijf dat de panelen heeft geleverd en geïnstalleerd: “zelfs op een bewolkte dag als deze, wekken de panelen stroom op.” Now we’re talking!

Het weer mag dan grijs zijn, in de kantine van Geelhoed heerst een zonnige stemming. Je ziet er vanaf het buitenterrein niks van, maar het is toch bijzonder om zoveel panelen op het dak te hebben. We eten met z’n allen een taartje om dat te vieren.

taart zonnepanelen Geelhoed  taart zonnepanelen Geelhoed

Oplevering zonnepanelen

De panelen en omvormers zijn een week geleden al met een kraan op het dak geplaatst en in werking gesteld door de installateurs. Vandaag gaan Gert-Jan en René het dak op, samen met Dirk McLaughlin, medewerker van JansZon en Roel Vreeken, vertegenwoordiger van Energy Services. Roel heeft Geelhoed begeleid en geadviseerd bij de aanschaf en aanleg van de panelen en gaat nu controleren of de panelen en omvormers op de juiste manier zijn geïnstalleerd. JansZon leverde en installeerde de panelen.

Zuidelijk georiënteerde installatie

Het is een indrukwekkend gezicht daarboven. Bijna het gehele dak is bedekt met glanzende zwarte panelen. Dirk legt uit wat we zien: “We hebben een zuidelijk georiënteerde installatie aangelegd. De panelen staan opgesteld richting het zuiden. Van daaruit vang je de meeste zon en dit levert dus het hoogste rendement op.”

Groene stroom voor een goed milieu

Roel checkt of de panelen en omvormers goed zijn geïnstalleerd. Gert en René verwonderen zich ondertussen over de hoeveelheid en het aangezicht. René: “Mooi dat we dit hebben kunnen realiseren. Als metaalrecycler lever je al een substantiële bijdrage aan de kringloop van schaarse metalen, doordat we ze inzamelen en zorgen dat ze hergebruikt kunnen worden. Maar dat is voor ons geen reden om achterover te leunen.” Gert-Jan vult hem aan: “We gebruiken bij het inzamelen en bewerken van metalen namelijk heel veel energie. Denk bijvoorbeeld aan brandstof voor de heftrucks, kranen, vrachtwagens en pick-uptrucks en aan elektriciteit die nodig is voor de metaalscharen, gereedschappen en verlichting. Verder maken we 8 tot 10 uur per dag gebruik van een zware Lindemann pers om metalen tot pakketten te persen.” Door groene energie te gebruiken draagt Geelhoed haar extra steentje bij aan een goed milieu in de toekomst.

Groene pers op groene stroom

Dankzij de zonnepanelen gaat Geelhoed 2020 in met een ‘groene’ pers. “Van het energiegebruik van onze metaalpers wordt vanaf nu een flink deel geleverd door onze eigen zonnepanelen”, vertelt René. Als het zonnetje lekker schijnt in de weekenden of na sluitingstijd, levert de installatie de groene stroom terug aan het net. Zo kan iedereen er optimaal van profiteren.

Opwekken energie monitoren

Nu is het hopen op lekker veel zonnig weer! Bent u benieuwd naar de installatie of de hoeveelheid energie die de zonnepanelen opwekken? Vanaf januari is het mogelijk om vanuit onze kantine de productie te volgen. We laten een scherm installeren, waarop precies te zien is hoeveel zonne-energie we opwekken en verbruiken. Maak gerust een afspraak om een kijkje te nemen.

Deel dit bericht

Het dak op met die zonnepanelen!