Ons personeel is alerter op asbest in bij ons aangeleverde metalen en zal worden geschoold in het herkennen van dit gevaarlijke materiaal. Ook stellen we bij Geelhoed een plan van aanpak op om acceptatie van asbesthoudend materiaal in de toekomst te voorkomen. Deze maatregelen nemen we naar aanleiding van een milieucontrole waarbij asbest werd aangetroffen in bij ons afgeleverd materiaal.

Op 15 februari voerde de Omgevingsdienst Haaglanden een controle bij ons uit gericht op asbest. Juist een dag eerder was door een klant materiaal gebracht dat bij de inspectie asbestkoord bleek te bevatten. Het betrof een aantal remvoeringen van een oude bus uit het Haags Bus Museum. Asbest of asbestverdachte materialen mogen wij niet accepteren. Asbestvezels kunnen na langdurige blootstelling namelijk leiden tot levensgevaarlijke ziekten en moeten worden opgeruimd door speciaal daarvoor gecertificeerde bedrijven: een zeer kostbare zaak. Het materiaal en ons opslagterrein zijn intussen gesaneerd, maar we willen een dergelijke situatie in de toekomst voorkomen.

Waar kunt u zelf op letten?
Asbestvezels kunnen verwerkt zijn in allerlei soorten materialen. Daarom is het lastig om asbestverdacht materiaal te herkennen. Toch zijn er dingen waar u op kunt letten. Asbest werd vroeger verwerkt in veel bouwmaterialen omdat het sterk, goedkoop en brandwerend is en kan bijvoorbeeld voorkomen in dakbedekking, kluizen, oude kachels en cv-installaties, remvoeringen en materiaal uit ketelruimtes.

Asbest verwerkt in dit materiaal

Deel dit bericht