Vervangt ijzerpoeder straks vervuilende diesel, kolen en aardgas als brandstof? Als het aan het team van RIFT, een spin-off van een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven ligt wel.

Het team wil brandstof van ijzerpoeder inzetten als alternatief voor vervuilende fossiele brandstoffen en zo de CO2-uitstoot terugdringen.

Energie halen uit ijzerpoeder

Een van de onderzoekers legt aan een redacteur van de website ‘De wereld van morgen’, waar duurzame tips worden gepubliceerd, uit hoe je energie haalt uit ijzerpoeder: “Zie het ijzerpoeder als een opgeladen batterij. Bij verbranding haal je de energie eruit en blijft er een lege batterij over in de vorm van roest. Als je van de roest opnieuw ijzerpoeder maakt, heb je de batterij weer opgeladen. Dat kun je telkens herhalen.” Groot voordeel is dat bij de verbranding van ijzerpoeder geen CO2 vrijkomt en je de roest die ontstaat na verbranding opnieuw kunt gebruiken.

IJzer houdt inwoners Helmond warm

De techniek staat nog in de kinderschoenen en er moet nog heel wat gebeuren voordat ijzerpoeder op grote schaal kan worden toegepast als brandstof in bijvoorbeeld de industrie of de transportsector, maar de eerste stappen zijn gezet. In Helmond bouwen de onderzoekers nu een testopstelling die 500 huishoudens van energie moet voorzien.

Nieuwe vorm van metaalrecycling

Het initiatief van de onderzoekers trok onze aandacht, omdat het een nieuwe vorm is van metaalrecycling die wij nog niet kenden. Het is mooi dat een van de door ons zo geliefde metalen zo misschien een extra bijdrage kan leveren aan de transitie naar duurzame energie. We gaan de ontwikkelingen zeker volgen en denken na over de rol die metaalhandels hierin kunnen spelen.

Deel dit bericht

IJzer knip