Ontwikkeling metaalprijzen en ijzerprijs tweede kwartaal 2024

De beurskoersen op de Londense metaalbeurs (LME) lieten de afgelopen weken veel beweging zien. De oorlogen in Oost-Europa en het Midden-Oosten zorgen nog steeds voor een onzekere markt en wisselende vraag naar grondstoffen tegenover hoge vrachtkosten vanwege langere routes die schepen moeten varen naar het Verre Oosten. We zien ook dat de vraag naar metalen achterloopt bij de prijsontwikkeling. De metaalprijzen laten een positief beeld zien en er zijn verscheidene metalen waarvan de metaalprijs (sterk) is gestegen, zoals de koperprijs en de prijs van het aluminium.

Koper in mei op recordprijs

De productie van koperertsen blijft steeds verder achter bij de vraag naar koper. Mijnbouwers hebben het moeilijk, schrijft het Financieel Dagblad. Ze worstelen met juridische en fiscale problemen in Zambia en Peru, met milieu- en biodiversiteitsissues in Chili, Panama en Peru en met een gebrek aan stroom in Congo. Het resulteert erin dat de productie van kopererts verder achterblijft bij de vraag en dat de prijs van nieuw koper stijgt.

De LME-koers van koper steeg in mei naar een ongekend recordniveau (op 20 mei tikte de beurskoers van nieuw koper maar liefst 10,- euro per kg aan). Drie weken geleden zakte de koperkoers weer terug naar een niveau dat meer past bij de huidige vraag (net iets boven de €9.000 per ton) en de afgelopen week is de koers nog ietsje afgezakt, maar nog steeds op een zeer hoog niveau.

Het stokken van de aanvoer van kopererts heeft ook een gunstig effect op de inkoopprijs van oud koper. De koper prijs van rood koper ligt momenteel tussen de €7,00 en €7,50 voor schoon koper buis, €4,25 en 4,50 voor geel koper en €7,60-€8,00 voor gepelde koperdraad. De prijs van PVC kabel (40% cu-inhoud en zonder stekkers) ligt, afhankelijk van de hoeveelheid tussen de €2,40 en €2,60 per kg. Een van de hoogste niveaus in tijden, dus een uitgelezen moment om voor de vakantie uw oude koper bij ons in te leveren.

In hetzelfde artikel van het Financieel Dagblad voorspellen analisten overigens een nog hogere stijging van de koperprijs. Zij verwachten dat deze in de toekomst meer dan 11000 euro per ton zal bedragen. We wachten de ontwikkelingen af en houden de koersen scherp in de gaten, zodat we u altijd een concurrerende prijs kunnen bieden voor uw oud koper.

De grafiek met de beurskoers van koper beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

Aluminiumsoorten stijgen in prijs

De LME-Koers van het aluminium steeg sinds begin tweede kwartaal langzaam maar zeker naar zo’n €2400,- per ton. Hierdoor zijn ook de prijzen van voornamelijk primaire soorten (profiel/velgen/nieuw aluminium) gestegen. De prijs van secundair aluminium (geslagen/gegoten) steeg minder hard, maar is toch ook wel zo’n 10 tot 15 cent beter dan vorig kwartaal.

Aluminiumprijs

Voor oud (geslagen) + gegoten aluminium ligt de prijs nu rond de €1,10 per kg, voor nieuw aluminum plaat rond €1,40 per kg en voor velgen/offset/nieuw profiel tussen €1,50 en €1,75 per kg.

De grafiek met de beurskoers van aluminium beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

Loodprijs

De Loodprijs is afgelopen tijd iets gestegen tot zo’n €1,35 per kg (de LME-koers van lood ligt momenteel rond de €2.000 per ton). De prijs die u krijgt voor het inleveren van oude loodaccu’s is nu (afhankelijk van hoeveelheid) tussen 45-50 ct per kg.

De grafiek met de beurskoers van lood beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

Zinkprijs

Ook de Zinkprijs is sinds half april (voor het eerst sinds ongeveer een jaar) weer boven de €2500 per ton gestegen door een wat betere afzetmarkt voor dit materiaal. De laatste maand schommelt onze inkoopprijs tussen €1,30 en €1,50

De grafiek met de beurskoers van zink beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

Nikkelprijs

De LME-koers van Nikkel is sinds april omhoog gegaan (begin april €16.000 tot een piek van €19.500 op 20 mei (toen ook het koper zijn hoogste niveau bereikte). De RVS prijzen hebben hier slechtsgedeeltelijk van geprofiteerd en zijn nu zo’n €1,10-€1,15 per kg (RVS 304) en €1,70-€1,80 (RVS316).

De grafiek met de beurskoers van nikkel beschrijft de prijs van dit metaal over van het afgelopen jaar

IJzerprijs

De prijs van oud ijzer fluctueerde niet veel in het tweede kwartaal. Na een lichte daling in de tweede helft van maart liggen de prijzen voor ijzer nu al vrij lang min of meer stabiel rond de 20 cent voor knip ijzer en 17 cent voor ijzer gruis. De afzet van zwaar ijzer is nog steeds niet heel groot, onder andere vanwege een mindere vraag bij bijvoorbeeld Tata Steel. De inkoopprijs hiervoor ligt moment rond 22 en 24 cent per kg.

In de grafiek met de oud ijzer prijs kun je de prijs van oud ijzer aflezen die Geelhoed Metaalhandel de afgelopen periode heeft betaald

Deel dit bericht

De grafiek met de beurskoers van koper beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar