Sinds de vorige nieuwsbrief van afgelopen augustus is er weer het een en ander veranderd op het gebied van metaalprijzen, en helaas niet alleen maar in positieve zin.

Oud ijzer prijs

Zo is de ijzerprijs in de loop van augustus en september gekelderd, doordat de vraag naar schroot vanuit met name Turkije vrijwel geheel is stilgevallen. In deze periode is de prijs diverse malen per week naar beneden toe bijgesteld. Vrijwel alle soorten leveren daardoor nu minder dan 10 cent op. Het gruis is zelfs tot zo’n 6 cent gedaald. Het positieve nieuws is dat de laatste anderhalve week er geen prijsverlagingen meer zijn doorgevoerd en dat wellicht de bodem bereikt is. Wel blijft de handel zeer gevoelig, zeker nu Turkije acties is begonnen in Syrië, waardoor economische sancties vanuit de EU richting Turkije niet zijn uit te sluiten.

Oud RVS prijs

Ondanks dat de LME-koers van nikkel nog steeds hoog is en al enige tijd op ca. € 15.500 ligt, is de vraag naar RVS 304 heel matig, waardoor de prijzen momenteel niet in verhouding staan tot de LME koers. Deze schommelen tussen de 70 en 80ct per kg.

Oud lood prijs

De prijs van lood was al enige tijd wat omhoog en inmiddels is ook de Zinkprijs weer wat beter. De prijzen die momenteel voor beide soorten worden betaald liggen tussen de € 1,30 en € 1,45 per kg.

Oud aluminium prijs

Ook de vraag naar aluminium loopt steeds verder terug. Bij de secundaire soorten (gegoten, geslagen, aluminium velgen, etc.) was dit al lang te merken met al maar dalende prijzen. De laatste weken is ook de afzet van primair aluminium (nieuw + profiel aluminium) fors teruggelopen. Enkele grote fabrieken hebben aangekondigd in 2019 geen leveranties meer aan te nemen en al helemaal geen nieuwe contracten af te sluiten, waardoor met name het nieuw aluminium een forse koerscorrectie van enkele honderden euro’s (!) per ton heeft doorgemaakt.

Oud koper prijs

De LME-koers van koper houdt gelukkig nog redelijk stand boven de € 5.000,- per ton. De prijzen voor rood en geel koper zijn dan ook ten opzichte van de periode voor de bouwvak niet noemenswaardig gewijzigd. Wel heeft ‘grootverbruiker’ China aangekondigd dat messing (geel koper) in de toekomst nog zuiverder dient te worden aangeleverd dan voorheen, waardoor de kwaliteitscontroles nog weer strenger zullen worden.

Voor actuele prijzen van uw oude metalen kunt u ons bellen, mailen of whatsappen (0630-660760). Automatisch op de hoogte blijven? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief.

Deel dit bericht

Ontwikkelingen in de metaalprijzen | oktober 2019