IJzer bezig aan eindsprint, prijzen non-ferro metalen dalen

Terugkijkend zijn de prijzen van de meeste non-ferro metalen gedurende 2023 enigszins gedaald ten opzichte van 2022. Dat klinkt negatief, maar moeten we in perspectief bekijken. De prijzen hebben in 2022 namelijk abnormaal hoge niveaus gehaald. Momenteel zijn de metaalprijzen weer genormaliseerd en liggen de prijzen op een hoogte die we gewend zijn van de periode voor de start van de oorlog in Oekraïne.

Bekijk voor de meest actuele metaalprijzen onze prijslijst

Koperprijs houdt stand

Het koper heeft nog het best stand gehouden van alle non-ferro metalen. De LME-koers is gedurende het jaar met ongeveer 7 à 8 procent gedaald van een koers schommelend tussen €8.000 – €8.500 in de eerste helft van 2023 tot een koers rond de €7.600 in de afgelopen periode. De inkoopprijs van koper per kg is bij Geelhoed momenteel als volgt:

  • Schoon koper buis: tussen de €6,- en €6,10
  • Geel koper: €3,80 – €3,90
  • Gepeld koperdraad: €6,60 – €6,70
  • PVC kabel (40% cu-inhoud en zonder stekkers): afhankelijk van de hoeveelheid iets boven de €2,- per kg

Al met al nog reden genoeg om uw oud koper nog voor de kerstdagen aan ons te verkopen.

De grafiek met de beurskoers van koper beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

Aluminium prijs laatste kwartaal 2023

In het eerste kwartaal daalde de LME-koers van aluminium van circa €2.400 naar €2.150 (een daling van ongeveer 10 procent). In het laatste kwartaal is de koers nog wat verder gezakt tot onder de €2.000,- per ton.

Deze daling komt door een afgenomen vraag van smelterijen, waardoor de voorraden zijn toegenomen en de prijzen verder gedaald. De prijs voor oud aluminium en gegoten aluminium ligt momenteel op 90 ct per kilo. De nieuw aluminium prijs ligt rond de €1,10 per kg en voor velgen, offset en nieuw profiel aluminium betalen we tussen de €1,30 en €1,40 per kg bij inkoop.

De grafiek met de beurskoers van aluminium beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

Loodprijs zakt

De koers van lood schommelde het hele jaar rond de €2.000 per ton, afgezien van een kortstondige dip halverwege 2023. In de november is de koers echter verder gedaald tot onder de €1.850 per ton.

De oud loodprijs is daardoor ook gezakt tot zo’n €1,25 – €1,30 per kg. Ook loodaccu’s zijn inmiddels behoorlijk in prijs gedaald. We betalen nu 35 – 40ct per kg voor als u loodaccu’s komt verkopen.

De grafiek met de beurskoers van lood beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

Zinkprijs teruggelopen, maar nog steeds acceptabel

Het zink is van de non-ferro metalen het meest in prijs gedaald ten opzichte van begin van het jaar. Met een koersdaling van zo’n 30 procent (van €3.200 per ton in januari naar €2.200 in december) is de prijs aan de schaal teruggelopen tot ca €1,25 per kg.

Historisch gezien is de prijs van zink en lood overigens nog steeds heel acceptabel.

De grafiek met de beurskoers van zink beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

Nikkelprijs en RVS prijs laatste kwartaal 2023

Zoals in eerdere nieuwsberichten al aangegeven is de verhouding tussen de LME-koers van het Nikkel en de prijs van RVS soorten nog steeds niet helemaal hersteld. Dit begon met een prijsexplosie in het eerste kwartaal van 2022 (door de start van de oorlog in Oekraïne), toen de handel enige tijd werd stilgelegd. Wel is het verschil tussen koers en prijs gedurende 2023 weer enigszins rechtgetrokken

De LME-koers heeft het hele jaar een dalende tendens vertoond, waardoor ook de RVS prijs omlaag is. Momenteel is het RVS 304 zo’n 90ct per kg waard en het RVS 316 zo’n €1,50 per kg.

De grafiek met de beurskoers van nikkel beschrijft de prijs van dit metaal over van het afgelopen jaar

IJzer prijs omhoog einde 2023

In tegenstelling tot de non-ferro metalen is het ijzer de laatste weken aan een comeback bezig. Gedurende 2023 lag de prijs van knipijzer globaal tussen de 15 en 20ct per kg. Met een prijs van 20ct zijn we momenteel zo’n beetje op het niveau van begin dit jaar.

In de grafiek met de oud ijzer prijs kun je de prijs van oud ijzer aflezen die Geelhoed Metaalhandel de afgelopen periode heeft betaald

In de grafiek met de oud ijzer prijs kun je de prijs van oud ijzer aflezen die Geelhoed Metaalhandel de afgelopen periode heeft betaald

Voorspellingen metaalprijzen 2024

Voorspellingen voor 2024 zijn nauwelijks te doen, vanwege alle brandhaarden in de wereld die zeker invloed hebben op de stabiliteit van de wereldeconomie. Maar zolang de economie in China niet structureel aantrekt en de energietransitie nog niet echt de in het verleden voorspelde run neemt, zullen we waarschijnlijk genoegen moeten nemen met de niveaus van de metaalprijzen, zoals we die het afgelopen jaar hebben gezien.

Overigens geldt voor alle metaalsoorten dat dit nog steeds interessante prijzen zijn, dus blijf vooral uw oude metalen bij ons inleveren.

Deel dit bericht