Ondanks de beperkingen ten gevolge van het coronavirus zijn de prijzen van de metalen de afgelopen maanden op niveau gebleven. De koperprijs is zelfs opgeklommen naar een recordhoogte die we sinds 2011 niet meer hebben gezien!

De productie in China en andere landen in het Verre Oosten blijft op peil en dat houdt de prijs van met name koper stabiel en hoog. Daarnaast heeft de Amerikaanse president Biden aangekondigd te investeren in infrastructuur in het land om de economie weer een slinger te geven. Ook hiervoor zal veel koper nodig zijn, wat de prijs stuwt.

Prijzen koper, koperdraad, messing en PVC-kabel

De koers van koper is in de laatste week van november tot ruim boven de €6.000,- per ton gestegen en daar sindsdien niet meer onder geweest. In februari steeg de LME zelfs tot boven de €7.400,- per ton.  De prijs van het blanke gepelde koperdraad ligt daarmee rond de €6,00 per kg en schone koperen leidingen zijn €5,45 per kg waard. Voor messing ligt de prijs tussen iets boven de €3,- per kg en voor PVC-kabel is de prijs ca. €1,75 per kg.

Lood en zink stabiel

De prijzen van lood en zink zijn relatief stabiel gebleven. De afzet van zink is momenteel erg moeilijk. Bij een LME van resp. €1.650 voor lood en ca. €2100,- voor zink liggen de prijzen voor beide soorten rond de €1,20 per kg.

Positief effect secundaire aluminium soorten

Het aluminium is de afgelopen periode qua koers weinig in waarde veranderd, maar toch was er wat meer vraag, met name vanuit India. Dit heeft een positief effect gehad op de prijs van met name de secundaire soorten, zoals gegoten en geslagen (oud) aluminium, aangezien deze, in tegenstelling tot bijvoorbeeld profiel en plaat aluminium, niet direct worden gerelateerd aan de LME. Voor geslagen en gegoten Aluminium ligt de inkoopprijs rond de 60ct per kg. Voor aluminium velgen wordt tussen de 90ct en €1,- betaald. Nieuw aluminium en offset liggen nog steeds rond de 85ct en €1,- en blank profiel alum. rond de €1,15 per kg.

Nikkel verder omhoog

Nikkel is de laatste maanden nog wat verder omhoog gegaan door toegenomen vraag. De LME schommelt momenteel rond de €14.500,- per ton. Voor RVS 304 betekent dit een prijs tussen de 90ct en €1,- per kg. Het RVS draaisel is zo’n 80ct per kg waard.

IJzerprijs stijgt met 40%

De prijs van ijzer en staal beleeft in de wintermaanden vaak een opleving, omdat de toevoer per schip vanuit Rusland naar Turkije dan moeilijk of onmogelijk is. Vanwege de flink toegenomen vraag vanuit Turkije en Azië en beperkte afzet vanuit Amerika is de ijzerprijs in december met wel 40% gestegen. De eerste weken van januari hielden de prijzen ook nog stand, maar inmiddels zijn deze weer wat gezakt naar een normaler niveau. De prijs voor knip en zwaar ijzer ligt nu tussen de 16 en 20ct per kg. Voor gruis en licht ijzer is de prijs tussen de 10 en 13ct per kg.

Metaalmarkt positief gestemd

Al met al is de metaalmarkt dus vrij positief gestemd, zeker gezien de moeilijke economische omstandigheden die nog steeds door het COVID-19 virus worden veroorzaakt. In elk geval voldoende aanleiding om uw oude metalen naar Geelhoed te brengen (muv wit-en bruingoed, fietsen en andere huishoudelijke apparatuur). Dit kan tegenwoordig ook op vrijdagmiddag tot 17 uur! Een actueel overzicht van onze dagprijzen vindt u op de pagina prijslijst.

Deel dit bericht

Overzicht van de koersgrafieken van oude metalen februari 2021