Afschuwelijke beelden komen er binnen uit het Midden-Oosten. Sinds Hamas afgelopen zaterdag een verrassingsaanval uitvoerde in Israël vallen beide partijen elkaar over en weer aan.

Instabiliteit veroorzaakt prijsschommelingen

Het oorlogsgeweld heeft gevolgen voor de metaalprijzen en met name voor de prijs van koper. Instabiliteit in de wereld betekent sowieso meer prijsschommelingen, maar in dit geval speelt ook mee dat koper- en olieprijs vaak parallel lopen.

‘Krijgen we weer een nieuwe oliecrisis?’ kopte het Algemeen Dagblad 11 oktober. De krant verwijst naar de Jom Kippoeroorlog in 1973 die leidde tot een oliecrisis. De prijs van een vat olie steeg toentertijd in een jaar van onder de 3 dollar per vat naar bijna 12 dollar per vat. Zo’n vaart loopt het momenteel nog niet, maar het AD schrijft dat deskundigen zich wel zorgen maken. Als Iran in de oorlog getrokken wordt, kan een blokkade van olie- en lpg-transporten worden opgeworpen en dreigt een nieuwe oliecrisis.

Effect van de oorlog tussen Israël en Hamas op de koperprijs

Omdat de koperprijs vrijwel altijd oploopt met de olieprijs verwachten we bij een oplopende olieprijs ook een stijging van de prijs van koper. We houden de ontwikkelingen scherp in de gaten en passen onze prijzen dagelijks aan. Kijk voor de meest actuele prijs van oud koper, oud ijzer en andere metalen op onze prijslijst.

Deel dit bericht