Klanten die regelmatig de prijslijst op onze website bekijken, hebben het al gezien: de prijzen van oude metalen zijn na een val aan de start van de coronacrisis sinds het najaar van 2020 alleen maar opgeklommen en ook dit jaar onverminderd hoog gebleven. De prijs van koper brak zelfs alle records. We praten u bij over de ontwikkelingen in de metaalprijzen.

Ongekend hoge prijs voor oude metalen

Eind vorige maand leek daar even verandering in te komen. Toen daalden de prijzen van een aantal metalen na acties van de Chinese en Russische overheid. Maar ze stabiliseerden al snel weer en nog steeds betalen we een ongekend hoge prijs voor uw oude metalen.

Chinese overheid verkoopt basismetalen uit reserves

Eind juni zagen we de prijzen van een aantal oude metalen wat teruglopen. De prijs van nieuw koper op de LME bijvoorbeeld zakte naar 7.890 dollar per ton (op 10 mei was dit nog 8.816 euro per ton). Een van de oorzaken hiervoor is een ingreep van de Chinese overheid. Die verkocht basismetalen uit de overheidsreserves om een tekort aan grondstoffen door hoge prijzen, het economische herstel niet te laten verstoren. Via een veiling werden 20.000 ton koper, 30.000 ton zink en 50.000 ton aluminium van de hand gedaan. Een tweede mogelijke oorzaak voor de prijsdaling is de verwachting dat er een verhoging van de rente aankomt. Een hogere rente zal de economische groei temperen, wat ook de vraag naar en dus de prijs van metalen beïnvloedt.

Deze voorspellingen nemen niet weg dat veruit de meeste oude metalen nog steeds ontzettend gunstig geprijsd zijn. Zo is de steile vlucht van de koperprijs misschien wat afgevlakt, maar het metaal is nog steeds ruim 22 procent meer waard dan aan het begin van het jaar.

Positieve ontwikkelingen in de koperprijs

Bovendien staan er ook positieve vooruitzichten tegenover. De vraag naar koper stijgt, omdat het metaal onmisbaar is voor de ‘groene transitie’ in Europa, de Verenigde Staten en China. De groeiende populariteit van elektrische auto’s, waarin meer koper zit dan in auto’s met een verbrandingsmotor, speelt bijvoorbeeld een rol. Ook is koper een cruciale grondstof voor de productie van windturbines en van groot belang voor de uitrol van 5G-netwerken. Koper is namelijk een goede geleider van stroom en makkelijk te buigen. Je vindt het terug in allerlei soorten kabels, in batterijen, elektromotoren, bedrading en laadpalen.

De aankondiging van president Joe Biden om klimaat weer tot een prioriteit te maken in de Verenigde Staten zorgde voor een extra boost van de koperprijzen en de verwachting is dat de vraag naar de grondstof alleen maar groter wordt. Op dit moment betalen wij €6,60 per kilo handgepeld koper en schone koperen leidingen zijn €6,00 per kg waard. De prijs van geel koper (messing) ligt momenteel op €3,55.

Prijzen oud lood en oud zink stijgen licht

De loodprijs bleef het afgelopen jaar, in tegenstelling tot de meeste andere metalen, vrij stabiel, maar de laatste weken is er toch een lichte stijging in de LME-koers waarneembaar en betalen we €1,30 per kg voor oud lood. Ook de prijs die Geelhoed betaalt voor oud zink is licht gestegen tot €1,30 per kg.

Aluminium

De prijzen van verschillende soorten aluminium liggen flink hoger dan begin dit jaar. Zo betalen we voor aluminium velgen €1,20 per kg (was €0,90), voor nieuw aluminium en offset respectievelijk rond de €1,10 en €1,40 per kg (was €0,85 en €1,00) en voor blank profiel aluminium zo’n €1,50 per kg (was €1,15). De scherpe stijging lijkt nu wat af te vlakken, maar u kunt uw oude aluminium nog steeds voor een goede prijs verkopen.

Nikkel

De prijs van nikkel is sinds begin van het jaar licht doorgestegen. Levert u RVS/Inox in dan ontvangt u bij ons €1,15 per kg. RVS draaisel levert momenteel €1,00 op per kg.

IJzerprijs en prijs van staal

De prijs van bouwmaterialen (zoals hout) neemt toe en de prijs van oud ijzer doet vrolijk mee. Ook trekt de auto-industrie weer aan na een tijd een dip te hebben gehad door de coronacrisis, wat de vraag naar ijzer en dus ook de prijs positief beïnvloedt. De prijs voor knip en zwaar ijzer ligt nu rond de €0,21 per kg. Voor gruis en licht ijzer is de prijs zo’n €0,16 per kg.

Deel dit bericht

Koper handgepeld