Iedere keer dat we een update schrijven over de metaalprijzen denken we het plafond te hebben bereikt, maar het kan steeds gekker. Ook nu zijn de prijzen wéér gigantisch gestegen. Het loont dus meer dan ooit om uw oude metalen in te leveren voor recycling. Een korte samenvatting van de ontwikkelingen in de prijzen van de belangrijkste metalen van de afgelopen periode.

De oorlog in Oekraïne en de economische sancties tegen Rusland zorgen voor veel reuring op de metaalmarkt. Beide landen zijn belangrijke producenten van bijvoorbeeld staal en vanuit Rusland komen grote hoeveelheden nikkel (een van de grondstoffen voor roestvrijstaal) naar Europa. In Oekraïne ligt de productie stil door de invasie en voor Rusland geldt een exportverbod.

Metaalprijzen ongekend hoog

De prijzen van koper, aluminium en met name nikkel stegen de afgelopen maand naar ongekende hoogten. Maar ook de andere metalen doen mee. Hoe hoger de prijzen van nieuw metaal op de Londense metaalbeurs hoe meer geld u ontvangt wanneer u uw oude metalen bij ons inlevert. Daarnaast draagt u met het verkopen van uw metalen aan een metaalhandel bij aan een duurzame wereld. Door hergebruik van oude metalen hoeven minder kostbare grondstoffen uit de aarde gewonnen te worden.

Koperprijs

De prijs van het koper stijgt door. Lag de prijs voor handgepeld rood koper begin van het jaar nog op €7,- per kg, begin april betalen we precies een euro meer (€8,00 per kg) als u handgepeld oud koper bij ons inlevert.

De grafiek met de beurskoers van koper beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

Deze grafiek beschrijft de prijs van nieuw koper op de Londense metaalbeurs over de afgelopen 12 maanden

Prijzen zink en lood

Een andere opvallende stijger is de zinkprijs. Die ligt momenteel ruim €0,50 hoger dan aan de start van 2022 en tikt op dit moment €2,00 per kilogram aan. Voor oud lood betalen we momenteel €1.45 per kilo.

De grafiek met de beurskoers van zink beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

Deze grafiek beschrijft de prijs van nieuw zink op de Londense metaalbeurs over de afgelopen 12 maanden

De grafiek met de beurskoers van lood beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

Deze grafiek beschrijft de prijs van nieuw lood op de Londense metaalbeurs over de afgelopen 12 maanden

Oud ijzer en staal prijs

De ijzerprijs is nog nooit zo hoog geweest als nu. Leverde het verkopen van oud ijzer tijden lang een duppie op, de prijs ligt op dit moment tussen de €0,25 en €0,35 per kg als u uw oud ijzer inlevert bij Geelhoed.

Prijs aluminium

Ook voor de aluminiummarkt heeft de oorlog in Oekraïne grote gevolgen. Belangrijke raffinaderijen in dat land zijn gesloten waardoor de beschikbaarheid van aluminium afneemt en de prijs stijgt. Dit betekent dat ook de prijs die u krijgt voor uw oude aluminium omhoog gaat. Op dit moment betaalt Geelhoed Metaalhandel €1,30 per kg voor oud aluminium, €2,50 per kg voor blank profiel en €2,20 per kilo voor aluminium velgen.

De grafiek met de beurskoers van aluminium beschrijft de prijs van dit metaal over het afgelopen jaar

Deze grafiek beschrijft de prijs van nieuw aluminium op de Londense metaalbeurs over de afgelopen 12 maanden

Prijs oud nikkel/roestvrijstaal

De prijs van nikkel – het belangrijkste bestanddeel van roestvrijstaal – is historisch hoog. Begin maart werd de handel op de Londense metaalbeurs LME zelfs stilgelegd omdat een ton nikkel op een goed moment meer dan 100.000 dollar (circa €90.000,-) kostte op de beurs. In dit bericht [zie bericht hieronder, ik voeg straks een linkje in] leest u waarom de prijs van het nikkel zo kon stijgen en wat dat betekent voor klanten van Geelhoed Metaalhandel. Verkoopt u RVS bij Geelhoed dan ontvangt u daarvoor €1,75 per kg. RVS draaisel is afhankelijk van de hoeveelheid €1,30 tot €1,50 per kilo waard wanneer u dit bij ons inlevert.

De grafiek met de beurskoers van nikkel beschrijft de prijs van dit metaal over van het afgelopen jaar

Deze grafiek beschrijft de prijs van nikkel op de Londense metaalbeurs over de afgelopen 12 maanden

Deel dit bericht