Wat doet de beheerder van een begraafplaats bij Geelhoed Metaalhandel? Titanium inleveren!

Met 45.000 heupprotheses en 18.000 ‘nieuwe knieën’ die in Nederland jaarlijks worden geplaatst, is het niet gek dat er op een begraafplaats een aardige voorraad titanium uit de grond komt. Protheses worden namelijk gemaakt van titanium en ook pinnen en schroeven die gebruikt worden bij operaties zijn van titanium. Geelhoed koopt titanium in en recyclet het. Bij recycling wordt het zilverkleurige metaal omgesmolten tot nieuwe titanium staven en blokken.

Titanium is een bijzonder metaal

Titanium is sterk en licht én wordt niet afgestoten door het menselijk lichaam, het vergroeit zelfs met het botweefsel. Dat maakt het perfect geschikt voor gebruik door artsen. Leuk feitje: dat titanium vergroeit met menselijk weefsel werd in de jaren 50 per toeval ontdekt, was op 11 mei te lezen in de wetenschapsbijlage van NRC. Een wetenschapper deed die ontdekking toen hij titanium meetapparatuur die hij voor een onderzoek op de botten van poten van konijnen had gemonteerd niet meer kon verwijderen. De apparaatjes waren versmolten met de beenderen.

Toepassingen van titanium

Titanium is een metaal met bijzondere eigenschappen. Zo is titanium even sterk als staal maar 40 procent lichter. Titaniumlegeringen zijn corrosiebestendig, kunnen tegen extreme temperaturen en zout water. Dat maakt titanium perfect geschikt voor toepassing in bijvoorbeeld de ruimtevaart, voor vliegtuigen en in diepzee-installaties.

Titanium is een kostbaar metaal

Hoewel titanium een element is dat veel voorkomt op aarde is het toch relatief kostbaar, omdat het winnen van titanium uit het ertsmineraal een proces is dat tijd en energie verslindt. Recycling is een goed alternatief. U ontvangt dan ook een goede prijs als u titanium door ons laat inkopen.

Actuele titanium prijs

Bent u benieuwd naar meer informatie over het inkopen van titanium door Geelhoed Metaalhandel of de actuele titanium prijs die wij betalen, neem dan contact met ons op. Omdat er veel verschillende titanium legeringen zijn, is het lastig om voor dit materiaal een vaste prijs op te geven. Wij doen graag na analyse van uw materiaal een passend voorstel.

Deel dit bericht

Titanium wordt gebruikt voor pinnen en schroeven bij operaties