Van Uzimet (de enige bladloodproducent van de Benelux) kreeg Geelhoed Metaalhandel de vraag om mee te werken aan filmopnames voor het VPRO programma “de Proefkeuken”.

In de Proefkeuken ontleden Pieter Hulst en Willem Voogd allerlei producten om te onderzoeken hoe deze gemaakt worden. Behalve voedsel, zoals vegetarisch vlees en figuurworst, ontrafelen ze ook niet-eetbare producten, zoals zeep en een luidspreker. Waar zijn al deze producten van gemaakt en kunnen ze dat zelf ook maken? Wat hebben ze allemaal nodig om het in een schuur zelf in elkaar te knutselen? Binnenkort zijn oud lood en Loodsmelterij Uzimet onderwerp van onderzoek.

De bedoeling was dat er tijdens het storten van het oude lood gefilmd werd. De afspraak voor het leveren van twintig ton (20.000 kg) oud Lood door Geelhoed was al gepland, maar werd speciaal voor deze bijzondere dag verplaatst. Zo gingen vrachtwagenchauffeur Sven en Jolanda (administratie) met een container vol oud lood (en een fototoestel) op weg naar Uzimet.

Na het kennismakingsgesprek vertelde de regisseur wat hij van ons verwachtte. Zo gezegd, zo gedaan…..  Alleen, tijdens het storten van lood kunnen er schadelijke stoffen opdwarrelen. Vanwege de veiligheidsmaatregelen werd de cameraploeg met mondkapje, helm en stofjas “aangekleed”. Zo kon iedereen veilig aan het werk en gingen de opnames van start. Met de regisseur was afgesproken om de vrachtwagen achteruit de loods in te rijden en rustig de lading oud lood te storten op de werkvloer, direct voor de daar al aanwezige berg lood. Grappig was nog wel dat de cameramensen en toeschouwers zich een hoedje schrokken toen de klep van de container, nadat het lood was gestort, met een daverende klap dicht viel.

Zondagochtend 7 oktober 2018 werd de opname in kinderprogramma “de Proefkeuken” uitgezonden. Wij zijn tevreden over de fantasie en creatieve gedachten van de makers. Het onderwerp is genoemd: Robotarm.

Deel dit bericht