De winning van koper in Chileense kopermijnen loopt terug. Er komt daardoor minder koper op de markt en dat is slecht nieuws voor de energietransitie: voor vergroening is juist veel koper nodig.

Geelhoed ziet recyclen van koper als een goede mogelijkheid om het kopertekort terug te dringen. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de prijs die u krijgt wanneer u koper inlevert bij de oudmetaalhandel?

Kijk voor de actuele koperprijs die Geelhoed betaalt bij koper inkopen op de koper pagina.

Koperproductie laag

De koperproductie van het Chileense staatsmijnbouwbedrijf Codelco is in 25 jaar niet zo laag geweest, schrijft het Financieel Dagblad op 30 mei: ‘Nieuw gevonden kopererts wordt wereldwijd steeds minder van kwaliteit, bestaande mijnen raken uitgeput en het wordt steeds moeilijker en duurder om nieuwe mijnen te ontginnen.’ En dat is een probleem, want het rood-roze metaal dat zo goed is in het geleiden van elektriciteit is onmisbaar voor de energietransitie. Koper wordt onder meer gebruikt in accu’s, laadpalen, elektrische auto’s en elektriciteitsnetten. Zonder koper voorlopig geen verduurzaming.

Chili is de grootste producent van koper ter wereld. Het wegvallen van een deel van de koperstroom uit het Zuid-Amerikaanse land gaat dus zonder twijfel gevolgen hebben op de wereldkopermarkt. Een tekort aan koper dreigt nu de vraag juist snel stijgt.

Wat betekent dit voor de koperprijs?

Eerdere problemen in Chili en Peru (na Chili het land dat de meeste koper produceert) stuwden de koperprijs al op. Nu het aanbod nog verder terugloopt en de vraag almaar stijgt verwachten we weer een stijging in de prijs van koper.

Op dit moment zien we die stijging helaas nog niet, omdat de prijzen onder druk staan vanwege de onrust in de wereld en een dreigende recessie, maar de koperprijs zal op termijn waarschijnlijk verder stijgen door de dalende productie in de mijnen. We houden de ontwikkelingen scherp in de gaten, zodat we altijd een goede en actuele prijs kunnen bieden voor uw oud koper. En die prijs ligt momenteel toch al behoorlijk hoog!

Is recycling van koper (het omsmelten van oud koper) een oplossing?

Het Chileense staatsbedrijf investeert in moderniseringsprojecten om de productie op te schroeven. De vraag is of meer investeren in oude mijnen een duurzame oplossing is. Het proces om van erts koper te maken verontreinigt de omgeving, kost veel water en levert CO2-uitstoot op.

Wanneer u uw oude koper bij ons inlevert krijgt u een concurrerende hoge koperprijs en werkt u meteen mee aan het wegnemen van een obstakel voor de energietransitie. Geelhoed ziet het recyclen van koper (oud koper omsmelten en hergebruiken) als een goede en schonere oplossing die kan bijdragen aan het terugdringen van het kopertekort. Koper kan oneindig hergebruikt worden zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast is voor recycling van koper fors minder energie nodig dan bij de primaire productie.

Deel dit bericht

Koerptekort dreigt door verval kopermijnen in Chili