Alle reden om oud koper in te leveren

Voor het eerst sinds ruim 1,5 jaar hebben de metaalprijzen een flinke tik gekregen. De prijs van oude metalen is de afgelopen tijd sterk gezakt ten opzichte van de recordniveaus van enkele maanden geleden. De meest actuele prijs van oude metalen vindt u op onze prijslijst.

Oorzaken zijn de dreigende recessie in Europa, de dreiging van nieuwe lockdowns in China – met afnemende vraag tot gevolg -, de oorlog in Oekraïne die onder andere hoge energieprijzen veroorzaakt, en de onder druk staande eurokoers. Ondanks de daling blijven de metaalprijzen nog steeds goed en liggen ze boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Renteverhoging heeft invloed op de europrijzen van metalen

De Europese Centrale Bank vergadert over de omvang van de renteverhoging. Het is de eerste keer in 11 jaar dat er een renteverhoging wordt doorgevoerd. Hoe de beslissing uitvalt, heeft invloed op de koers van de euro ten opzichte van de dollar en dat zien we straks terug in de prijzen van metalen.

Voorspelling: koperprijs daalt verder

De prijs van koper zakt en het dal is waarschijnlijk nog niet bereikt. Het Financieel Dagblad meldt dat de immer positieve zakenbank Goldman Sachs voorspelt dat de koperprijs zijn laagste punt nog niet heeft bereikt. Betaalde Geelhoed Metaalhandel in april nog bijna €8,- euro per kilo koper handgepeld, momenteel is de prijs die u krijgt voor handgepeld rood koper €5,80. Volgens de bank komt dat doordat het energietekort de economische groei (en dus de vraag naar koper) in gevaar brengt.

En het ziet ernaar uit dat er de rest van het jaar geen verbetering in de prijs van koper zit, denkt Goldmann Sachs. In de winter zal het energietekort namelijk nog niet zijn opgelost (en waarschijnlijk alleen maar nijpender zijn). In hetzelfde artikel in het FD is te lezen dat een Australische investeringsbank zelfs de komende twee jaar geen verbetering verwacht door overschotten op de kopermarkt vanwege een afnemende vraag en uitbreiding van de mijnen.

Lever oud koper in voordat de prijzen verder dalen

Heeft u nog oud koper liggen? Dan is het slim om dit in te leveren voordat de prijzen verder dalen. Óf u moet het geduld hebben om het metaal nog heel lang vast te houden. Er is gelukkig ook goed nieuws: de investeringsbanken zien koper op de lange termijn nog steeds als topfavoriet en de verwachting is dat de prijs van oud koper over een jaar of drie weer een nieuwe recordhoogte zal bereiken.

Afzet van ijzer en RVS schroot ligt stil

De prijzen van oud ijzer en RVS zijn gehalveerd. Dit komt doordat de afzet van ijzer schroot en RVS schroot naar landen als Turkije en India bijna helemaal is stilgevallen, doordat orders uitblijven. Ook de prijzen van andere metalen daalden. De Londense metaalbeurs LME sloot het tweede kwartaal van dit jaar af met de grootste percentuele daling in 14 jaar.

IJzer prijs gestegen en metaalprijzen nog steeds bovengemiddeld hoog

Natuurlijk is het onprettig als de verwachting is dat de prijzen van metalen afnemen en we in de dagelijkse praktijk al zien dat de prijzen van bepaalde metalen dalen. Maar we moeten deze verwachtingen ook in perspectief plaatsen. Metaalprijzen laten zich niet altijd goed voorspellen, omdat ze afhankelijk zijn van de economie. Daarnaast ligt de prijs van oude metalen nog steeds boven de gemiddelde prijzen van de afgelopen vijf jaar. Én de ijzerprijs zit weer in de lift.

Voor de lange termijn zien we het zonnig in. De voorspelling voor koper en waarschijnlijk ook voor nikkel en andere non-ferro metalen is zeer goed. Deze oude metalen zijn namelijk onmisbaar voor de energietransitie waar we onvermijdelijk mee aan de slag gaan de komende jaren.

Deel dit bericht