De zinkfabriek van Nyrstar in Budel legt de productie voor onbetaalde tijd stil wegens de hoge energieprijzen, dat meldt NRC op 17 augustus.

Een beslissing met grote gevolgen voor de internationale zinkhandel. De smelterij in het Brabantse Budel is namelijk de grootste zinksmelterij van Europa en eigenaar Nyrstar is de nummer twee van de wereld op het gebied van zinkproductie.

Prijs zink stijgt met 6%

Gevreesd wordt voor een krapte op de zinkmarkt en de zinkprijs reageerde dan ook direct op de aankondiging. De prijs van zink, die toch al aan een opmars bezig was, steeg op de metaalbeurs met zo’n 6%.

Nyrstar Budel sluit door hoge energieprijzen

Hoewel Nyrstar geen concrete reden noemt voor de sluiting is het duidelijk dat de sterk gestegen energieprijzen de oorzaak zijn. De zinksmelterij is een grootverbruiker en is goed voor zo’n 1% van het totale stroomverbruik in Nederland. Door de werkzaamheden tijdelijk stil te leggen voorkomt het bedrijf een torenhoge energierekening.

Schaarste aan zink

Ook eerder dit jaar hebben verschillende producenten aangekondigd dat de productie van zink in gevaar kan komen als gevolg van de hogere energieprijzen. Daarnaast gaan er geluiden op dat de meeste Europese zinkvoorraden uiterst beperkt zijn.

Hoge prijzen voor oud zink

Schaarste op de markt betekent een hoge prijs voor uw oude zink. Doe er uw voordeel mee en lever uw oude zink in bij onze metaalhandel. Op de zinkpagina vindt u de meest actuele metaalprijs die u bij Geelhoed Metaalhandel krijgt als u zink inlevert.

Deel dit bericht