Ons nieuwe Energie Opslag Systeem (EOS) is afgelopen maand geïnstalleerd en vrijdag 7 juli in bedrijf gesteld. Met dit batterijenpakket, voorzien van omvormers, en aangestuurd door slimme software, kunnen we de energie opgewekt door onze 470 zonnepanelen opslaan en op ieder gewenst moment aanwenden voor eigen gebruik.
Het EOS is geïnstalleerd in een prefab betonnen (60 minuten brandwerend) “huisje” in een van onze garages. Daarvoor moesten diverse werkzaamheden plaatsvinden, zoals het opbouwen van batterijenpakket, meetinstrumenten, stroomverdelers en omvormers door leverancier Battiq en het aanleggen en aansluiten door installateur Velux van de bekabeling naar de vorig jaar (door Schouten Installatietechniek) vernieuwde hoofdstroomverdeelkast.
Volgende stap naar zero emission
Al sinds eind 2022 zijn we bezig met het uitzoeken van de mogelijkheden en het aanvragen van de nodige vergunningen, een langdurig proces. Al met al zijn we daarbij kritisch, maar toch ook zeer goed, geholpen door ons bevoegd gezag, de Omgevingsdienst Haaglanden. Dus we zijn blij het opslagsysteem nu eindelijk in gebruik te kunnen nemen. Wat dat betreft ook complimenten voor Jan Dijkshoorn en Rick Pex van Battiq, en niet te vergeten de risico adviseur van Battiq Walter Willemse van Risicobalans, die ons professioneel en optimaal hebben ondersteund bij het snel doorgronden van de EOS-voorschriften in de nieuwe PGS 37-1 en het overleg met het eerdergenoemde bevoegd gezag over de vergunningaanvraag.
Dat we onze eigen groene energie kunnen opslaan en gebruiken, bijvoorbeeld op een moment dat de zon niet schijnt, betekent een volgende stap in de verduurzaming en (elektrificering) van ons bedrijf en het – op termijn – in de hand houden van de energierekening. Een voorwaarde, denken wij, voor het voortbestaan van ons mooie bedrijf dat onze grootvader Jan Geelhoed geholpen door onze vader Gerrit, halverwege de vorige eeuw heeft opgericht.
Dankzij het EOS kunnen we dus beter gebruikmaken van de energie van onze zonnepanelen en hoeven we minder terug te leveren aan het toch al overbelaste stroomnet. De voordelen voor ons als bedrijf zitten verder onder andere in het benutten van tariefverschillen (bijvoorbeeld tussen dag- en nachttarief en als gevolg van variabele contracten) en het wegnemen en voorkomen van kostbare pieken in het energieverbruik. En niet onbelangrijk: met de batterij komen we dichter bij ons doel van zero emission.
Laten we hopen op een zonnige zomer en een goede toekomst!
Online dashboard
In het online dashboard van het EOS kunnen we zien of de batterij aan het opladen is, of juist energie uitgeeft. Als (bijvoorbeeld) de persmachine aanstaat wordt eerst de zonne-energie verbruikt, zonne-energie die over is (dus niet meteen wordt verbruikt) slaat het EOS op. Als er een tekort is aan zonne-energie wordt dit zoveel mogelijk aangevuld vanuit het EOS en pas als er dan nog energietekort is, wordt het net aangesproken. Hieronder twee weergaves van verschillende situaties. Op de onderste afbeelding is de batterij aan het opladen.
In een eerder nieuwsbericht deelden we al de specificaties van het EOS:
- 9502100 IND218/100 BattiQ Indoor Rack-Series 218
- 2 x Battery-Rack 109kWh (nominal)
- 100 KW Inverter (2×50), EMS, Energie-meter
- Rittal cabinet voorgeinstalleerd Totaal 218 kWh / 100kW