Metaalprijzen houden stand

De metaalprijzen zijn de afgelopen maanden niet spectaculair gewijzigd. We benoemen hieronder kort de ontwikkelingen van de prijs van de verschillende metalen in het derde kwartaal.

De dagprijzen van oude metalen vindt u op onze prijslijst.

We houden de metaalprijzen op de markt momenteel scherp in de gaten, zodat we altijd een actuele prijs kunnen bieden. De nog altijd voortdurende oorlog in Oekraïne en de recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten zijn niet gunstig voor economische stabiliteit, dus zullen we mogelijk met onverwachte prijsontwikkelingen te maken krijgen..

Koper prijs

De LME-koers van koper schommelde tussen de €7500-7800 per ton. De eerste week van oktober zakte de koers in dollars tot het laagste niveau in vier maanden, maar door de sterke dollar ten opzichte van de euro viel de daling in euro’s mee. Deze daling was vooral te wijten aan tegenvallende cijfers vanuit China.

De inkoopprijs van rood koper ligt rond de €6,- (koper buis etc.) per kilo, voor messing betalen we momenteel €3,75 en voor HP €6,50 per kilo. De prijs van PVC kabel (met 40 procent koper inhoud) ligt rond de €2,- per kg.

Als het oorlogsgeweld tussen Hamas en Israël resulteert in een oliecrisis heeft dat effect op de koperprijs. In dit artikel vertellen we waarom.

Koperkoers derde kwartaal

Koperkoers derde kwartaal

Oud ijzer / staal prijs

Ook de ijzerprijs had in het derde kwartaal wat ups en downs, maar blijft nog redelijk op het niveau van het tweede kwartaal. De Inkoopprijs varieert tussen de 14 en 20 ct.

Aluminium prijs

Ondanks een iets hogere LME-koers voor aluminium in september (in de tweede week kwam de koers voor het eerst sinds eind juni weer boven de €2000,- per ton uit), blijft de afzet van aluminiumsoorten moeizaam. Zoals in de vorige nieuwsbrief vermeld, hebben de meeste fabrieken in de zomermaanden hun productie flink teruggeschroefd. Omdat veel fabrieken daarna nog voorraden hadden, bleef de vraag beperkt en kampen de exporterende metaalhandelaren met lange leveringstermijnen, wat de prijs over het algemeen geen goed doet. Eind september piekte de aluminiumkoers kortstondig boven de €2200,- per ton maar enkele dagen later zakte de koers alweer richting €2000,-. Van oud en gegoten aluminium ligt de inkoopprijs tussen 90ct en €1,- per kg, voor nieuw aluminium betalen we rond €1,20 per kilo en voor velgen, offset en nieuw profiel ca €1,50 per kg.

Aluminiumkoers derde kwartaal

Aluminiumkoers derde kwartaal

Lood prijs

De LME-koers van lood is in de tweede helft van augustus wat gestegen en kwam voor het eerst sinds een aantal maanden boven de €2000,- per ton uit tot een maximum van €2200 medio september. Inmiddels ligt de koers weer rond de €2000,-. De prijs die we betalen voor lood is licht gestegen naar circa €1,40 per kg.

Loodkoers derde kwartaal

Loodkoers derde kwartaal

Zink prijs

Zink is een van de basismetalen die dit jaar het meest hebben ingeleverd. Het komt niet zo vaak voor, maar het oud zink is met een prijs van ca €1,30 per kg momenteel minder waard dan oud lood. De LME-koers stond in januari nog boven de €3000,-, maar schommelt inmiddels tussen de €2200 en €2300 per ton.

Zinkkoers derde kwartaal

Zinkkoers derde kwartaal

Nikkel/RVS

De verhouding tussen de LME-koers van nikkel en de prijs van RVS is al zo’n 1,5 jaar uit balans. De koers ligt de laatste tijd tussen de €17000,- en €18000,- per ton. De prijs van RVS 304 blijft redelijk stabiel rond de €1,- per kg of net daaronder. Voor RVS 316 ligt de prijs rond de €1,60 per kg.

RVSkoers derde kwartaal

RVSkoers derde kwartaal

Deel dit bericht

Koper handgepeld