Vragen? Bel ons op 015 273 0575 of Whatsapp 06 306 607 60
Bezoek Aan Geelhoed In Nootdorp

Bijzonder bezoek bij Geelhoed!

OrgelpijpBezoek bij Geelhoed in Nootdorp. De specialisten van Geelhoed hadden afgelopen week een bijzonder stukje metaal op de werkbank: een orgelpijp uit de 16de eeuw. De organist van een kerk in Oegstgeest kwam langs om de samenstelling van het instrument te laten bepalen.
Hij vertelt dat het orgel waar hij wekelijks op speelt hard toe is aan een onderhoudsbeurt. ,,De pijpen rusten in hout dat zuur afgeeft”. Daardoor kunnen er gaten in het metaal ontstaan. Dit komt met name voor als er te weinig tin in de legering zit. Om de duurzaamheid van de orgelpijp te bepalen moeten we het tingehalte weten. Daarom hebben we deze analyse nodig.


A
ls de orgelspeler komt aanzetten met maar één pijp in plaats van een heel orgel, is dat even een teleurstelling. Maar het verhaal achter het instrument maakt dat ruimschoots goed. De pijpen van het orgel zijn afkomstig uit de Zuiderkerk in Amsterdam en stammen uit de 16de eeuw. Het analyse-apparaat geeft precies aan wat de samenstelling van de pijp is (een legering van lood en tin). De organist zal nog eens langs moeten komen voor de andere pijpen, maar voorlopig kan hij aan de slag!Orgelpijp