Vragen? Bel ons op 015 273 0575 of Whatsapp 06 306 607 60
Verzameling Van Kerstkaarten Van Geelhoed Nootdorp

Kerstkaarten (hoed af voor ontwerpster)

Ontvangers van onze kerstkaart hebben een jubileumstukje in handen. Het is 25 jaar geleden dat kunstenares Petra van der Hoeven haar entree maakte voor het ontwerp van de eerste kaart voor Geelhoed. Dit jaar koos ze voor draadgaren welke minutieus in prachtige patronen zijn verwerkt. In een kort interview legt Petra uit hoe ze dit aanpakt en vertelt ze over haar ontwerpen door de jaren heen.

“De techniek die ik gebruik voor de kaarten verandert mee met de stijl van mijn andere kunst. Tijdens het maken van de eerste kaart fotografeerde ik bijvoorbeeld veel . Later begon ik met etsen en het maken van linoleumsneden en de afgelopen jaren heb ik me toegelegd op een techniek die ik ‘schilderen met garen’, noem. De basis van de kaart van dit jaar is een ets. Met een etspen kras ik beschadigingen in een zinken plaat. Als dat klaar is, wrijf ik een laag inkt in die geultjes. Het plaatje fungeert als stempel: de inkt blijft hangen in de ingekraste delen en de etspers drukt de afbeelding in het papier. Het leuke is dat het personeel van Geelhoed mooie stukken zink apart houdt hiervoor. De kerstkaart is dus gemaakt op zink van de metaalhandel! Op de afdruk ben ik vervolgens aan de slag gegaan met heel dun, gehaakt garen. Met een satéprikker verspreid ik lijm op het plaatje en zo worden de vakjes langzaam ‘ingekleurd’ met de gehaakte draad. Het zachte van de wol vormt een mooi contrast met het harde van metaal (en bij Geelhoed komt ook wel eens metaaldraad voorbij). Als kind was ik al gek op handwerken en met deze kunststukjes ga ik dus weer terug naar de basis. Als mensen zo’n kaart krijgen moeten ze echt even kijken wat erop staat. Is het geschilderd of getekend? Pas als je beter kijkt, zie je dat het garen is.”

De allereerste kerstkaart van Geelhoed (1992)

De allereerste kaart maakte Petra nog volledig met de hand. Ook daarin zat al draad verwerkt, in combinatie met foto’s van metalen.
kerstkaarten

“Gerrit van Winkelen benaderde mij vijfentwintig jaar geleden met de vraag of ik een kerstkaart wilde maken voor zijn bedrijf. Hij vond dat leuk, omdat een kaart van een kunstenares weer eens iets anders is dan de kaarten die de metaalhandelaren elkaar in die tijd stuurden. De eerste kaarten knipte en plakte ik allemaal nog met de hand . Nu is het klantenbestand veel groter en drukt een drukker de kaarten voor Geelhoed af.”

De 25e kerstkaart van Geelhoed (2016)

kerstkaarten

“De kaart van dit jaar heeft de titel: ‘Een nieuw begin’. Dit slaat op het midden van de kaart met de blauwe blaadjes bij het hart. Eigenlijk begon daar het proces van de kaart. Ik wilde een nieuwe oplossing verzinnen voor de oorspronkelijk wat saaie binnenkant van de ets. Over het resultaat ben ik erg tevreden. De uitkomst qua kleuren staat aan het begin niet vast. Dat is een proces dat gedurende het ‘inkleuren’ vorm krijgt. Het zijn in ieder geval allemaal kleuren die ik mooi vind en die bij elkaar passen. Met het draad krijg je intense kleuren en heb je heel veel mogelijkheden, ook weer voor een volgende kaart.”

Geïnteresseerd in meer informatie over Petra of haar werk? Stuur haar een mailtje: petravanderhoeven@hotmail.com