Vragen? Bel ons op 015 273 0575 of Whatsapp 06 306 607 60
Metaal Prijzen In De Lift

Februari 2019 | Metaalprijzen sinds begin februari weer in de lift

Nadat zowel de ferro als nonferro metalen 2018 enigszins in mineur afgesloten hadden, lijken de meeste metalen in 2019 weer aardig op te krabbelen. Vooral de ijzerprijzen kregen in de afgelopen weken een onverwachte opleving. Dit heeft alles te maken met de mijnramp, die onlangs in Brazilië plaatsvond. Als gevolg hiervan zijn om veiligheidsredenen een aantal andere ijzerertsmijnen stil gelegd en ook in Australië is het productieniveau lager als gevolg van overstromingen. Dit drijft de vraag naar schroot behoorlijk op en de prijs van de meeste oud ijzer soorten is de afgelopen weken daardoor met zo’n € 30,- per ton gestegen.

Ook de nonferro metalen zijn na een voorzichtige januarimaand sinds begin februari weer gaan stijgen. Waarschijnlijk leidt de verbeterde handelsrelatie tussen Amerika en China tot wat meer vertrouwen. Met name de koersen van koper, zink en lood zijn zo’n 10 tot 15% gestegen. De LME van koper, die rond de jaarwisseling tot vlak boven de € 5.000,- per ton was gezakt, is inmiddels weer opgelopen tot ruim boven de € 5.400,-, waardoor ook de prijzen van rood koper, messing en brons met enkel dubbeltjes zijn gestegen ten opzichte van de prijzen van december en ook de prijs van PVC-kabel is weer met zo’n 10-20 cent per kg omhoog.

De LME van Nikkel is in januari geleidelijk gaan stijgen van ca. €9.000,- per ton tot ruim €11.000,- begin februari en is inmiddels weer iets gedaald tot net onder de €11.000,-.
De prijzen van RVS zijn hierdoor ook weer wat opgekrabbeld, alhoewel de afzet van het roestvijstaal schroot moeizaam blijft voor de exporteurs.

Het Aluminium leek aanvankelijk ook mee omhoog te gaan met de andere nonferro metalen, maar na een zeer korte opleving begin februari tot even boven € 1.650,- per ton is de LME koers alweer teruggezakt naar rond de € 1.600,- en zijn de prijzen van de aluminium soorten min of meer ongewijzigd gebleven.

Mocht u een partij oude metalen hebben dan lijkt dit het juiste moment om deze van de hand te doen. De komende maanden zullen ten gunste van de Brexit en de economische en politieke ontwikkelingen in de VS, Zuid-Amerika en Azië waarschijnlijk veel onzekerheid brengen, waardoor de grondstoffenmarkten weer met flinke prijsschommelingen te maken kunnen krijgen.