Vragen? Bel ons op 015 273 0575 of Whatsapp 06 306 607 60
Koper, Aluminium En Zink

Metalen zijn ongekend gewild

“China, China en China”. Door de enorme opmars van de prijzen van industriele basismetalen is dit de verklaring, al helpt de goedkope dollar ook mee. Doordat er meer vraag is vanuit Azie, en vooral China, weet je als inkoper: met de ingezakte dollar moet je kopen.

Tegelijkertijd bouwt China zijn vervuilende productie voor metalen af, en is het bezig zesduizend smelterijen te sluiten. Dat verklaart de ongekend sterke prijsstijgingen voor koper met 23% dit jaar, aluminium (21%) en zink (+19%). Mijnbouwer Freeport bereikte overeenstemming over een vergunning voor een nieuwe kopermijn in Indonesie. Zekerheid over extra productie, na maanden stilstand, zou de koperprijs moeten drukken, maar de koperprijs steeg naar een driejarig hoogtepunt.

Analisten wijzen ook op afnemende voorraden van koper in China, deze maand 9% minder aankopen vergeleken met vorige maand. Analist verklaart:”de markt is met de geringe vraag in de zomer nog niet eens op volle productie gekomen. We verwachten dat deze metalen voorlopig blijven stijgen. Vaak hebben politieke schokken zoals de raketlancering door Noord-Korea ook een prijsopdrijvend effect voor metalen”. (bron: krantenartikel 30 augustus 2017 – De Telegraaf)